Wopke Hoekstra 2022
Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra är en het kandidat för den lediga posten som klimatchef i EU. FOTO: EU
EU

Nederländsk minister
kan bli klimatchef i EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill utnämna Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra till ny EU-kommissionär för klimatskyddet. Han ska efterträda Frans Timmermans, som kandiderar i det nederländska valet.

Posten i EU-kommissionen blev ledig under sensommaren efter att den nuvarande klimatkommissionären Frans Timmermans hade avgått från sin post. Timmermans siktar på att bli premiärminister i Nederländerna.

Till efterträdare för Timmermans har Ursula von der Leyen föreslagit Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra. Hoekstra har varit utrikesminister och vicepremiärminister i Nederländerna sedan 2022. Han har tidigare varit finansminister.

Enligt von der Leyen kommer Hoekstras regeringserfarenhet att vara till stor nytta. Detta gäller särskilt de kommande förhandlingarna inom FN:s klimatkonferens COP28, som arrangeras i Dubai i november och december.

EU-kommissionens stridbara klimatchef Franz Timmermans måste avgå från kommissionen, sedan han axlade rollen som den rödgröna koalitionens toppkandidat i det nederländska parlamentsvalet i november.

Timmermans har likaså varit klimatchef inom kommissionen. Han kommer att efterträdas på den posten av slovaken Maroš Šefčovič, som också blir klimatchef och viceordförande för kommissionen.

Den 62-åriga Timmermans började sin politiska bana som utrikesminister i Nederländerna. För nio år sedan flyttade han till Bryssel, där han senast har haft posten som kommissionens först viceordförande.

Timmermans har blivit känd för sitt starka engagemang för klimatskyddet och EU:s gröna giv. För en månad sedan meddelade Timmermans att han lämnar kommissionen för att ställa upp i det förtida valet i sitt hemland. Han betecknas som en given topkandidat.