Jordbruk

Neonikotinoider utanför växthus förbjuds nu helt och hållet

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har återkallat tillstånden för växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider att användas utomhus. Härefter får växtskyddsmedel som innehåller tiametoxam, klotianidin och imidakloprid användas endast i permanenta växthus.

Begränsning av användningen till permanenta växthus omfattar användning även på andra växter än sådana som lockar till sig pollinerare.

Redan betad utsäde får sås och behandlade barrträdsplantor får planteras fram till 19 december.

Återkallelsen av tillstånd gäller följande preparat:

- Cruiser 350 FS.

- Cruiser 600 FS SB.

- Cruiser OSR.

- Poncho Beta.

- Amigo FS 350.

- Gaucho WS 70.

- Merit Forest WG.

Återkallelsen är en följd av EU-kommissionens lagstiftning som är bindande för medlemsländerna. Kommissionen har i april beslutat att ytterligare begränsa användningen av neonikotinoiderna tiametoxam, klotianidin och imidakloprid till permanenta växthus.

Redan tidigare har användningen av neonikotinoider begränsats till kulturväxter som inte lockar till sig pollinerare. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har i sina slutsatser konstaterat att dessa ämnen utgör en risk för pollinerare eller att en risk inte kan uteslutas.

Kommissionens beslut innebär att det för närvarande inte finns några betningsmedel för bekämpning av loppor, bladlöss, stinkflyn och fritfluga i utsäde av oljeväxter, sockerbeta, potatis, råg och höstvete. Det är inte heller tillåtet att behandla barrträdsplantor i plantskolor för bekämpning av snytbagge.