Dsc 2397
Staffan Eliasson har som mest skördat tre skördar från en kumminsådd. Sammanlagt blev skörden över tre ton, fördelat på tre års skörd. Som bäst har han nått en årsskörd på 2,2 ton.
Jordbruk

Nöjd kumminodlare tog
tre skördar från en sådd

Jordbrukare Staffan Eliasson på Starast i Backgränd i Karis har lyckats knipa en kumminskörd som överskred alla hans förväntningar.

Staffan Eliasson har odlat kummin sedan 2018, men sått grödan endast två gånger.

Kummin är en tvåårig växt som inte ger skörd det första året. Däremot kan man få skörd de två följande åren utan att behöva så om.

Eliasson i Karis tog till och med en tredje skörd och landade på en sammanlagd hektarskörd på över 3,3 ton. Han kan inte annat än vara nöjd med ett sådant resultat.

– Jag ville pröva kumminodling framför allt för att få ett alternativ till spannmålen utan att behöva skaffa några nya maskiner.

Han är trött på att se hur den inhemska överproduktionen av spannmål pressar ner priserna.

– Eftersom spannmålsskörden i år blev dålig så stiger ju spannmålspriserna – så nog tycks ju marknaden fungera, konstaterar han.

Priset på kummin har ändå sin egen marknad och påverkas inte av höjda spannmålspriser. Det innebär i sin tur att kumminpriset just i år inte är särskilt konkurrenskraftigt, medan det nog kan vara det då spannmålspriserna är låga. Eliasson upplever ändå att kumminodlingen för med sig flera fördelar.

Bra i växtföljden

Kummin är utmärkt i växtföljden och sprider ut arbetstopparna eftersom den kan sås senare än spannmål och tröskas tidigare. Eftersom den övervintrar fungerar den också som växttäcke. Den långa roten gör gott åt markstrukturen.

Efter det första året är arbetsinsatsen från odlarens sida i regel ganska liten. Dessutom är fröna små och behöver mindre lagringsutrymme än spannmål.

– Kummin är ändå en specialgröda som kräver sitt engagemang av odlaren. De fyra första veckorna är avgörande för de följande årens skörd, säger Eliasson som själv följt Caraway Finlands odlingsråd som också finns på företagets webbplats.

Sådd och ogräsbekämpning ska skötas noggrant och med rätt tajmning. Om ogräsbekämpningen misslyckas blir särskilt baldersbrå snabbt ett problem.

Övervintringen har däremot aldrig inneburit några problem för Eliasson. Hans uppfattning är att kummin klarar vintrarna bättre än många andra höstgrödor.

Dsc 2405
Årets kumminskörd är tröskad men nästa års skörd är redan på gång och näringen lagras i den djupa roten under vintern. De småflikiga kumminbladen påminner om morotsblast. Bladen dör till vintern men växten övervintrar med hjälp av sin djupa rot.

Långa rötter klarar torka

Eliassons kumminodlingar har förvisats till de skiften som i vanliga fall ger sämst spannmålsskörd – men trots det blev det alltså riktiga toppskördar på kummin.

– Särskilt i år när det var så torrt hade jag knappast fått några goda spannmålsskördar på de här skiftena.

När sommarvärmen slog till i somras hade kumminet redan djupa rötter som klarade sig i lerjorden trots torkan.

Eliasson har sått kummin i två omgångar. Båda gångerna har hans första skörd varit över 2 ton per hektar.

Kumminskördar tenderar att variera stort, men vanligtvis kan man räkna med en medelskörd omkring ett ton det första skördeåret och omkring 500 kilogram per hektar under det andra skördeåret.

Eliasson kan alltså spänna lite på hängslena med sina 2,2 ton respektive 400 kg och 700 kg de påföljande åren.

Starten avgörande

Han hävdar att nyckeln till framgång är en lyckad etablering och två ogräsbekämpningar under de första veckorna, vid rätt vald tidpunkt. Lite tur och lämplig väderlek kan också behövas.

Eliasson har för tillfället 28 hektar av sin odlingsmark i kummin.

– Kumminodlingen är långsiktig. Om man sår kummin då spannmålspriserna är låga har priserna säkert hunnit stiga tills man skördar. Men det finns så många andra fördelar att det ändå kan vara värt det.

Det enda som riktigt stör honom är hjortarna som står och tuggar i sig kumminplantor och lägger sig att vila i odlingarna.

Dsc 2413
Staffan Eliassons knep för en bra kumminskörd handlar om noggrann etablering och omsorgsfull ogräsbekämpning under de första veckorna.

Kummin, lat: Carum carvi, eng: Caraway

- Kummin är släkt med moroten och hör till familjen flockblomstriga. 
- Flerårig växt som bildar växtmassa och en stark huvudrot det första året. Blommorna med frön som skördas bildas först följande år. 
- Finland står för ungefär en tredjedel av världens kumminproduktion.
- Av det kummin som odlas i Finland går 99 procent på export, främst till Europa, USA och Asien. 
- Kumminfröna används som krydda, antingen hela eller malda i drycker, maträtter och bageriprodukter. Kumminolja används i kosmetik och läkemedelsprodukter.