Register3
Inom mars ska alla nödvändiga fullmakter ges innan Livsmedelsverket tar i bruk det nya nötkreatursregistret. En del klarar det bra, men för många har det också varit en utmaning. De nötgårdar som inte gjort de nödvändiga åtgärderna ännu bör göra det snarast.
Jordbruk

Nötgårdar – var noggranna när fullmakter ges för det nya nötkreatursregistret

I mars tas Livsmedelsverkets nya nötkreatursregister i bruk. Det innebär att alla nötgårdar måste ge fullmakt åt nödvändiga parter för att information ska kunna delas. Anvisningar finns, men enligt mjölkproducenten Niclas Sjöskog är det nya systemet utmanande.

– Jag fick alla uppgifter inskrivna och efter mycket möda och besvär torde jag ha fyllt i allt rätt och gett alla nödvändiga fullmakter. Men jag tycker det nya förfaringssättet är mycket komplicerat och jag har också hört av många andra att det är svårt att få allt rätt, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent i Lillby och viceordförande för SLC.

I mars, vilket datum är fortfarande oklart, tar Livsmedelsverket i bruk det nya nötkreatursregistret. Det innebär att alla nötgårdar, det vill säga mjölk- och nötköttsproducenter, måste ge samtliga nödvändiga fullmakter via webbtjänsten suomi.fi.

– Alla som berörs har vetat om att den här ändringen är på kommande, men jag uppmanar alla som går in på tjänsten och ger fullmakter att vara mycket noggranna. Själva anmälan är enligt mig inte logiskt uppbyggd och det finns fällor man kan hamna i om man inte är uppmärksam, menar Sjöskog.

Något som han kritiserar är att man kan lämna in fullmakt utan gårdssignum, och att även fel gårdssignum kan slås in. Trots att det är fel kan processen med att ge fullmakter fortsätta utan att användaren är medveten om det.

– Det här gör att fullmakten man ger inte fungerar utan att man vet om det. Så det är mycket viktigt att rätt person använder rätt gårdssignum för att allt ska bli rätt.

Svårt hitta rätt aktör

En annan sak som Sjöskog kritiserar är att det kan vara en utmaning att hitta rätt aktörer som behöver fullmakt.

– För att hitta föreningen Djurens Hälsa ETT ska man skriva in Eläinten Terveys ETT. Söker man på ETT hittas inget, utan i listan över företag heter det Eläinten Terveys ETT. Man ska även ge fullmakt åt sitt slakteri.

För dem som säljer åt Österbottens Kött ska fullmakten enligt nya uppgifter från 27 januari ges åt A-Tuottajat.

– Samma sak om man söker efter Österbottens Kött hittas inget, utan i registret där heter det Andelslaget Österbottens kött. Hela sökfunktionen tycker jag är dåligt uppbyggd, men systemet är vad det är och det är viktigt att alla får in rätt uppgifter säger han.

Och fortsätter:
– Har man en jordbrukssammanslutning kan det också bli utmaningar. Systemet är invecklat och hela den här processen med nya nötkreatursregistret borde göras mera användarvänlig. Det är en utmaning trots att vi alla som har nötdjur fått bra med information från flera olika håll.

Från bland andra ProAgria Lantbrukssällskapet har information om att nötregistret övergår från Mtech Digital Solutions Oy till Livsmedelsverkets ägo getts sedan sommaren. Producenter med nötdjur kan fortsättningsvis fråga om hjälp med att bevilja fullmakter av dem.

–  Våra gårdsrådgivare står till förfogande att hjälpa de producenter som upplever det nya registret som utmanande. Vi har redan bistått många gårdar och det är nu hög tid att få det här gjort, säger Meira-Pia Lohiluoma, verkställande direktör för ProAgria Lantbrukssällskapet.

Information måste kunna delas

De fullmakter som nötgårdar måste ge för att kunna fortsätta som tidigare är till Mtech Digital Solutions Oy. Via den fullmakten delas också nödvändig information om produktionsuppföljningen och Fabas tjänster för de gårdar som hör till Min Gård-tjänsten.

De gårdar som hör till Naseva – systemet för uppföljning av nötboskapens hälsovård – måste också ge fullmakt till Djurens hälsa ETT, rf. För att kunna anmäla djur till slakt och försäljning och andra registreringar är det också nödvändigt att ge fullmakt till berörda slakterier.

–  Det som är viktigt är att uppge gårdens lägenhetssignum som specifikation när fullmakter ges. Det är också viktigt att det är den som står som djurägare som med sina bankkoder ger fullmakt. Annars blir det fel, säger Jessika Eklund, mjölkgårdsrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet.

Hon har rådgivit producenter som både tycker det nya systemet är komplicerat och som klarar det smärtfritt.
– Vi har jobbat med det här sedan juni i fjol, men det som har ändrat är att det har tillkommit nya aktörer som behöver fullmakt. Det vi också märker är att det är rätt många nötgårdar som skjutit upp det här och det är nu viktigt att de får det gjort för det är i slutändan producentens eget ansvar, konstaterar Eklund.

Ann-Charlott Kjerp, anskaffningschef på Osuuskunta Maitosuomi, önskar att alla mjölkgårdar ger fullmakten med det snaraste till Djurens Hälsa (Eläinten Terveys), Mtech och till det egna slakteriet (för ÖK:s del är det A-tuottajat).

– Alla mjölkgårdar inom Valio-gruppen är i Naseva och därför ges fullmakt till Djurens Hälsa (Eläinten Terveys). Ge absolut ingen fullmakt till Osuuskunta Maitosuomi. Från vår sida har vi länge informerat om det nya nötkreatursregistret, material finns i Ägarinfon och Valma.

– Det finns en bra och beskrivande video på knappt fyra minuter på svenska gjord av Mtech. Alla som sparat det här till sista stund ska göra det här nu för det börjar bli bråttom, säger hon.

Viktigt göra det inom utsatt tid

Följden för en gård som inte ger fullmakt inom utsatt tid blir tydliga och många, enligt Kjerp.

– Bland annat all information om gårdens djurflöde i realtid stannar upp. Läkemedel kan inte ordineras till djur som inte finns i djurregistret och kedjeinformationen till slakteriet bryts, säger hon.

Och fortsätter:

– Produktionsuppföljningen, semineringar, genomtestning och djurens hälsouppgifter överförs inte till de ovannämnda om man inte har gett fullmakterna. Då uppgifterna inte finns i realtid om djuren blir alla rapporter felaktiga. Detta är bara några exempel.

Meira-Pia Lohiluoma understryker också vikten av att alla nötgårdar nu åtgärdar allt som det nya nötkreatursregistret kräver. Det är också mycket annat på det byråkratiska planet som är aktuellt just nu.

– Nu jobbar våra rådgivare också med att hjälpa gårdar med ersättning för djurens välbefinnande och många gårdar kämpar också med EU:s djurbidrag. Det är mycket som är på gång nu som är påfrestande för nötgårdarna, säger hon.