Insektenwirtschaft
Den nya danska insektfabriken ska framställa protein för djurfoder.
Globalt Marknad

Nordens största insektfabrik framställer djurfoder i Danmark

I början av nästa år ska Danmarks första kommersiella insektsfabrik Enorm Factory starta sin verksamhet i Hvirring i mellersta Jylland. Fabriken blir samtidigt den största i sitt slag i Norden. Produkterna ska användas som ingredienser i djurfoder.

Flera stora aktörer står bakom projektet, bland dem det stora jordbruksandelslaget DLG, som numera är en internationell koncern med verksamhet i 18 länder. DLG ska enligt planerna årligen köpa in 11.000 ton insektsprotein.

Ingrediensföretaget Enorm Factory har samlat in omkring 50 miljoner euro från intresserade investerare via en finansieringsrunda. Utöver DLG  finansieras projektet av Danmarks gröna investeringsfond och Nykredit Bank.

Enorm Factory har grundats av Carsten Lind Petersen som betraktar avtalet som en viktig milstolpe för branschen. Vi är väldigt stolta över projektet och chansen att engagera en så stor aktör som DLG i verksamheten, säger Lind Petersen.

Bidrar till klimatskyddet

DLG investerade redan förra året i alternativa proteinkällor. Bland annat byggs en anläggning för produktion av ärter i Tyskland. På våren startade produktionen av gräsprotein i Västjylland. Proteinet kan användas som substitut för soja.

Investeringen i Enorm Factory blir därmed det tredje ledet för produktionen av alternativt protein, som koncernen ställer stora förhoppningar på inför framtiden. Alternativa proteinkällor i fodret blir nyckeln till en mer klimateffektiv produktion.

Preliminära tester av insektsproteiner i djurfoder har givit lovande resultat. Detta gäller inte minst försöken inom fiskeriindustrin. Dessutom finns stor potential för insektsproteiner i foder för fjäderfä och smågrisar, vilket har en positiv inverkan på djurhälsan.

Vi kan se att utvecklingen och kunskapen inom området för insektsproteiner växer mycket starkt just nu. Därför går DLG gärna i spetsen. Vi är övertygade om att branschen ännu bara ser spetsen av den existerande potentialen, säger operativa chefen Jesper Pagh.

Under de senaste tre åren har Enorm Factory byggt en pilotanläggning i Hedensted för test och utveckling av teknik och operationer som ska  utmynna i nya system för förädling och tillväxt hos insekter.

Ska senare skalas upp

Demonstrationsanläggningen har tagits fram i nära samarbete med Skov A/S, som tillhandahåller tekniska lösningar för ventilation och logistik. Detta har resulterat i nya processer som blir avgörande för följande etapp.

Då den nya produktionsanläggningen blir klar, ska Enorm Factory dagligen producera upp till 100 ton larver, motsvarande 11.000 ton insektprotein, 2.500 ton insektolja och 15.000 ton insektgödsel per år.

Projektet har från första början planerats med tanke på en framtida uppskalning. Den nya produktionsanläggningen får en yta av 24.000 kvadratmeter. I dag har företaget 12 heltidsanställa medarbetare men personalstyrkan utökas nästa år till 60 personer.

Än så länge är det danska projektet småskaligt, men framtidsperspektiven är lovande. Flera stora insektsprojekt är redan på gång i Nederländerna  och Tyskland. Branschen ser de största motiven i klimatförändringen och EU:s gröna giv.