Djurvalfard Mg 7772
Enligt Anders Norrback är den nya djurvälfärdslagen en hyfsad helhet. Ändringen av jaktlagen ser han som livsviktig, men endast en början till en sundare vargpolitik. ARKIVFOTO
Jordbruk

Norrback:
Djurvälfärden och vargpolitiken
tar behövliga steg framåt

– Det är en långkörare som gått i mål.
Så kommenterar riksdagsledamot Anders Norrback (Sfp) den nya lagen om djurvälfärd som efter 13 år av beredning nu till slut kommer att ersätta den gamla djurskyddslagen.

Anders Norrback uppfattar det som positivt att lagen följer samhällets utveckling, men i egenskap av jordbrukare ser han också vissa oroväckande aspekter, speciellt på grissidan.

– Den största frågan gäller nog kastrering av grisar och hur vi kan undvika galtlukt i köttet. Här behövs noggrann uppföljning så att det inte går så att vi får mindre inhemsk svinproduktion och i stället äter kött från länder där kastreringarna fortsätter.

Enligt Norrback är tanken att man på slaktlinjen skall kunna plocka bort de grisar som har galtlukt. Detta kommer dock att kräva investeringar av industrin och därmed eventuellt inverka på prisbilden för jordbrukaren.

– Men det som är bra är att övergångstiderna är långa vilket behövs eftersom lantbrukets investeringar är långsiktiga, exempelvis gällande båsladugårdar och grisningshäckar.

Norrback ser det också som positivt att sällskapsdjurens ställning förbättras, och att man skärper hur vården av vilda djur skall gå till.

Början till en sund vargpolitik

Riksdagen håller vid sidan om lagen om djurvälfärd också på att behandla en ändring av 41 a § i jaktlagen som skulle underlätta den stamvårdande jakten på varg.

– Vi hade den första behandlingen av lagändringen i riksdagen under måndagen. Det handlar om ett ganska tydligt betänkande där vi pekar på att man måste ta hänsyn till andra faktorer än den absoluta mängden vargar när man funderar på stamvårdande jakt.

I egenskap av fårfarmare som haft vargattack uppfattar Norrback frågan som ytterst konkret, och en utmaning som tangerar hela Svenskfinland. Frågan har enligt Norrback en vidare dimension eftersom den avspeglar en tudelning i samhälle som inte går i klar höger- eller vänsterriktning, utan snarare handlar om hur vi ser på människans roll i förhållande till naturen.

– För att vi som lever på landsbygden och i skärgården inte skall tappa tilltron till våra myndigheter behöver vi en lagstiftning som gör att vi kan minimera skadorna av vargen. Den vägen ökar även den sociala acceptansen.

– Nog är det här ett steg framåt när det gäller vargen, men inte har vi ännu de verktyg och medel som vi behöver för att ha en sund vargpolitik.

Överdramatiskt om ritualslakt

Till sist kommenterar Norrback även debatten om ritualslakt som florerat i media. Debatten ser han som besynnerlig eftersom ingen ändring sker i lagstiftningen på den här fronten.

– Det är en diskussion som i mina ögon är överdramatiserad. Man får enligt nuvarande lagstiftning bedöva och sticka samtidigt, och det kommer att gälla också i fortsättning. Många har kanske blandat ihop detta med den olagliga slakt som avslöjats, och den fördömer jag å det starkaste. Som delägare i ett slakteri ser jag dock inte ur djurets synvinkel någon större skillnad om bedövningen ges före eller samtidigt som stickningen.

Både djurvälfärdslagen och ändringen av jaktlagen väntas godkännas av riksdagen.