Lpx 00054456
En ny EU-förordning om veterinärmedicinska läkemedel kan i vissa fall öka användningen av antibiotika. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Ny EU-förordning kan tvinga
Danmark till mer antibiotika

En ny EU-förordning om veterinärmedicinska läkemedel har nyligen trätt i kraft. Omställningen syftar till bättre djurvälfärd, en sparsammare medicinering och bättre kontroll av resistens. Men danska producenter och veterinärer protesterar.

Syftet med EU-förordningen är att trygga foder- och livsmedelssäkerheten, skydda miljön och bekämpa den antimikrobiella resistensen. Antibiotika får inte längre ges till boskap för att kompensera en bristfällig djurhållning.

Kritiska antimikrobiella läkemedel förbehålls människor medan användningen av antimikrobiella veterinärmedicinska läkemedel begränsas. Veterinärrecept för foder som innehåller läkemedel blir å andra sidan giltiga i hela EU.

I de nordiska länderna är den restriktiva linjen sedan länge rutin. Finland och Sverige toppar den årliga EU-statistiken för en sparsam användning av antibiotika inom jordbruket. De senaste åren har Danmark knappat in på det svenska och finländska försprånget.

Danmark har hamnat i kläm

De danska producenterna befarar däremot problem. Finland och Sverige drar nytta av EU-reglerna i motsats till Danmark, som hamnar i en mellanställning, varnar producentorganisationen Landbrug&Fødevarer.

L&F befarar att användningen av antibiotika till och med kan öka på nytt i Danmark. Anledningen är att de danska myndigheterna inte vill avvika från tillverkarnas rekommendationer om doseringen av antibiotika.

Grannländerna i norr, d.v.s. Finland och Sverige, ger veterinärerna större handlingsutrymme. Där har veterinärerna mer erfarenhet och kännedom om behandling av boskap med möjligast knappa insatser av antibiotika.

I Danmark kan det gå helt tvärtom, varnar L&F. Det danska veterinär- och livsmedelsverket har aviserat en restriktiv implementering av EU-reglerna. Veterinärkommitténs ordförande Steen Nørgaard inom L&F är skeptisk och skulle helst se en nordisk lösning.

De danska producenterna har de senaste åren kännbart lyckats sänka sin användning av antibiotika till en låg nivå. Det är en status som Danmark har nått efter många år av hårt och professionellt arbete. Men den danska modellen hotar att bli en halvmesyr.

Det vore väldigt olyckligt om vi nu måste kämpa utan att nå samma mål som våra grannar i norr. Danmark har genom hårt arbete redan lyckats sänka konsumtionen av antibiotika till en låg nivå, understryker Nørgaard.

Veterinären blir en robot

Landbrug&Fødevarer är långtifrån ensamma om att kritisera implementeringen av EU-förordningen. De danska veterinärerna betraktar det som en realitet att husdjuren kan påtvingas mer antibiotika på kuppen.

I en debattartikel befarar det danska veterinärförbundets ordförande John Haugegaard att reformen kommer att reducera veterinärernas funktion till ”rena robotarbetet”. Förordningen förhindrar förutsättningarna för diagnos och behandling av djuren.

Den nya lagen kan tvinga veterinärerna att skriva ut mer antibiotika än nödvändigt. Flera årtiondens kamp för att minska konsumtionen går förlorad. Risken för resistens ökar, tvärt emot förordningens målsättningar, befarar Haugegaard.

Hans kollega Hanne Knude Palshof menar att reglerna kan vara till nytta för EU som helhet men Danmark vill gärna bli bäst i klassen. Hon hoppas att reglerna ännu ska mjukas upp.

De danska veterinärerna medger att de möts av förståelse inom regeringen. I verkligheten har ministrarna emellertid små chanser att rätta till uppenbara fel. Danskarna anser att förändringen strider mot sunt förnuft och veterinärernas rekommendationer.