Harkis 1
I februari siktar Verso Food, som till 91 procent ägs av aktiebolaget Härkis, på att inleda produktion av halvfabrikat för livsmedelsfabriker som framställer bondböneprodukter. Ett 20-tal nya arbetsplatser tillkommer i Kauhava. FOTO: Härkis
Jordbruk Marknad

Ny fabrik för
förädling av bondbönor
tar form i Kauhava

Företaget Verso Food bygger en ny fabrik i Kauhava. Enligt planerna inleder anläggningen produktion av halvfabrikat för tillverkning av livsmedelsprodukter av bondböna i början av 2019.

Den 7 november firades det taklagsfest vid den nya Kauhavafabriken som är ett mångmiljonprojekt.

– Ett 20-tal nya arbetsplatser tillkommer. Rekryteringen av personalen inleds i början av nästa år. Det är tänkt att fabriken ska inleda produktion i februari, säger Åsa Alanko, vd för Verso Foods kontraktsproducent Domretor i Kauhava.

– Fabriksprojektet förverkligas som ett samarbete mellan Kauhava stad och Verso Food. Staden har anskaffat industritomten och ansvarar för bygget, medan företaget har köpt maskinparken, säger Alanko.

Halvfabrikat för livsmedel

Fabrikens koncept är att tillverka halvfabrikat som ska distribueras vidare till både finländska och utländska livsmedelsfabriker som är fokuserade på bondböneprodukter.

Råvaran som brukas i fabriken är inhemska bondbönor som i första hand kommer från närområdet och Södra Österbotten.

Är tillgången på bondbönor tillräcklig i Södra Österbotten för närvarande?

– Utbudet är bra. Produktionen har ökat sedan grödan började profileras som livsmedel för människor. Tidigare har bondbönor använts som djurfoder och jordförbättringsgröda. På senare tid har producenterna gått in för att plantera effektivare och åstadkomma allt renare bondböneodlingar.

– Själva odlandet av bondbönor i sig är ingenting nytt i Finland. Det har förekommit sedan medeltiden, poängterar Åsa Alanko.

Harkis 2
Verso Foods direktör Tarja Ollila och Domretors vd Åsa Alanko på den nya fabrikens taklagsfest. FOTO: Härkis

Hälsomat med mycket proteiner och kolhydrater

Aktiebolaget Verso Food har sedan 2013 profilerat sig som en inhemsk föregångare när det gäller framställning av bondböneprodukter som livsmedel.

Verso Food ägs till 91 procent av aktiebolaget Härkis som är grundat 2017. Åsa Alanko besitter de resterande nio procentenheterna.

Aktiebolaget Domretor verkar i sin tur som kontraktsproducent i Kauhava för Verso Foods bondböneprodukter, som i Finland sorteras under varumärket Härkis. Den utländska benämningen är Fava Bean.

– Domretor hör till de livsmedelsproducenter som kommer använda halvfabrikat från den splitternya fabriken, säger Åsa Alanko.

I detaljhandeln finns ett tiotal Härkis-produkter tillgängliga för närvarande. Det rör sig till exempel om vegetariska färs- och biffalternativ inklusive granola som motsvarar müsli.

– Produkterna är populära. Utvecklingen går framåt och försäljningen har ökat på sistone. Det är fråga om hälsosam alternativ proteinrik föda som innehåller mera långa kolhydrater och som innehåller minimalt med fett.

Också för export

Ambitionen är också att successivt bygga ut exporten av Fava Bean-produkter till den internationella marknaden framöver.

– Verso Food har redan exporterat artiklar till Sverige i över ett år, säger Alanko.

Vilka slags människor efterfrågar de här produkterna?

– Alla åldersgrupper hör till kundgruppen – från barn i skolåldern och uppåt. Också äldre personer som önskar näring från växtriket som ett alternativ till kött uppskattar produkterna.

– Vid sidan av de som väljer en helt vegetarisk matlinje finns det en växande kategori som kallas för ”flexarna”. Dessa personer begränsar sitt ätande till grönsaksrätter några dagar i veckan. Då gäller det helst att få tag i ett ersättande proteinrikt alternativ, säger Åsa Alanko.