Rob7
För två veckor sedan hade Victor och Janika Ravald öppet hus i Terjärv och visade upp den nya mjölkanläggningen. En varm lösdriftsanläggning med mjölkrobot och automatisk utfodring.
Jordbruk Maskin & teknik

Ny robotanläggning
visades upp i Terjärv

När nya anläggningar för mjölkproduktion ordnar öppet hus brukar det komma hundratals besökare. Så var fallet också för två veckor sedan när Victor och Janika Ravald visade upp sin nya anläggning i Terjärv.

– Det känns bra att vi har kommit så här långt. Grunden började grävas i september och snart börjar vi flytta över korna från den gamla ladugården till den nya, säger Victor och Janika Ravald.

För två veckor sedan höll de öppet hus och visade upp sin nya anläggning för mjölkproduktion i Terjärv. En anläggning som när produktionen är i full gång om cirka ett och ett halvt år kommer att ha en besättning på 80 mjölkande kor och cirka 70 kvigor.

– Snart börjar vi flytta över korna hit och målet är att vi ska ha cirka femtio mjölkande kor vid slutet av året. På sikt ska vi också bygga om den gamla båsladugården för kvigorna, berättar Victor.

Rob1
När produktionen är i full gång kommer den toppmoderna anläggningen att ha cirka 80 mjölkande kor. Vi är mycket nöjda med vår nya anläggning, säger Victor och Janika Ravald i Terjärv.

Generationsväxlade i höstas

Victor generationsväxlade i höstas och redan då stod det klart att han kommer att bygga nytt. Båsladugården med fyrtio platser var inte tillräckligt. Kostnadsförslaget var på 1,2 miljoner euro.

– Klart att det är ett stort steg, men för att vara med i framtiden måste man satsa. Det var antingen det alternativet eller att sluta helt. Jag tror på framtiden och att människorna kommer att konsumera både kött och mjölk. Därför var vi redo att satsa, säger han.

Nu inleds snart produktionen i den toppmoderna anläggningen med en mjölkrobot av märket Lely och den nyaste modellen A5. Bredvid den nya finns en plats reserverad för ytterligare en robot.

– Vi valde att bygga så här. I dag har vi inga planer på att installera en till robot, men om det blir så i framtiden kan vi enkelt göra det, förklarar Victor.

Förutom mjölkroboten har Ravalds också valt Lelys Discovery 90 SW-rengörare och Calm-kalvutfodrare. Hela lösningen utgår från Lelys så kallade Robora 4+1-system för lösdrift.

Tilltalande lösning

Men varför föll valet på Lely?

– Lely hade en bra lösning som tilltalade oss. Hela systemet utgår från att korna ska vara så fria som möjligt och kan mjölka utan desto mera styrning, säger Victor.

De valde också automatisk bandutfodring som levererats av TKS. I foderutrymmet finns en stationär foderblandare av märket Kuhn.

– Det enda vi behöver göra själva är att lägga in grovfoder så sköter foderblandaren resten. Fodret transporteras till foderbordet på bandet. För oss var det här en fråga om effektivitet. Genom att automatisera utfodringen har korna alltid tillgång till färskt foder. Utöver det kan vi också utfodra upp till 24 olika grupper om vi så vill. Datorn styr allt, förklarar Victor.

– Vårt mål med den nya anläggningen är att allt ska vara bättre och effektivare samtidigt som vi också har tänkt på arbetsmiljön, fortsätter han.

Ravalds har 160 hektar odlingsmark – allt inom 4,5 kilometer avstånd.

– Vi har det bra förspänt i och med att all odlingsmark ligger nära gården och vi kommer att odla vall på cirka 120 hektar, säger han.

Rob13
Den nya mjölkanläggningen kommer att ha 80 mjölkande kor när produktionen är i full gång om cirka ett och ett halvt år.