Junkar2 April23 Nvk
Bengt Nyman har följt med spektaklet kring Junkarsborg från första början. Han hoppas att en god och genomförbar plan nu kan föras vidare.
Jordbruk

Ny vattenrestaureringsplan
för Junkarsborg skall sätta
stopp för dränkta åkrar

Hösten 2021 observerade markägarna längs Svartån att någonting inte stod rätt till eftersom åvattnet svämmade över på åkrarna. Det rörde sig om ett vattenrestaureringsprojekt vid Junkarsborg som genomförts i all tysthet och slagit slint. Nu har en ny plan utarbetats tillsammans med markägarna för att åtgärda vattenregleringen och förbättra åns livsmiljöer.

I slutet av mars ordnade Västra Nylands vatten och miljö LUVY ett möte gällande Junkarsborgs vattenrestaureringsplan i Svartå tillsammans med inbjudna lokala markägare. Föreningens inledande restaurering av Junkarsborg som för snart två år sedan fick Svartån att svämma över har nu följts upp med en mera utstuderad plan där även markägarna är inkluderade.

Då som nu handlar restaureringen om att förbättra livsmiljön för flodpärlmusslan och laxfisken. Tillfället som gick av stapeln i Thorsborg utlovade en bättre framtid för både ortsborna och livet i och kring ån.

– Det handlar ju nog om en verklig långkörare, konstaterar Bengt Nyman som äger åkermark längs Svartån.

Planeringsmiss

Nyman berättar att problemen började sommaren 2021 då LUVY inledde restaureringsarbetena i Junkarsborg, som är en gammal jordvallsfästning som idag befinner sig på en liten ö i Svartån.

Fallet på 58 centimeter i strömmen intill gör området idealt som framtida lekplats för laxfiskar.

– Vi markägare kände inte till restaureringsåtgärderna, men på hösten när vi började skörda så undrade vi varför vattnet var så högt i ån och börja efterforska. Då kom det fram att de varit där i juli och kippat sten och grus i ån vilket gjorde att vattennivån steg ovanom Junkarsborg. Kort därefter kom tjänstemän från NTM-centralen och tittade på det hela, och kunde konstatera att det var misslyckat. Efter det försökte LUVY breda ut utfyllnaden och avlägsna jord, men det blev inte heller bra.

Ursprungligen behövde LUVY inget tillstånd för ingreppet förutsatt att föreningen genomförde planen inom sex randvillkor – varav ett fastställde att vattennivån inte får stiga.

Snabbt kom dock tiotals hektar åker att stå under vatten, vilket ledde till att jordpartiklar lade sig i ån och dämde upp den på olika ställen. De tilltänkta lekplatserna för fiskarna och de grusbottnar som flodpärlmusslan behöver för att föröka sig blev snabbt igenslammade.

Nyman hoppas dock på att situationen nu kan lösas på ett bättre sätt.

– Vi har inget emot att det simmar lax i ån, och gärna får det finnas musslor också. Men vi tror inte på att det lyckas om man inte samtidigt försöker förbättra vattenkvaliteten och åtgärda problemen med vattenregleringen.

Junkar1 April23 Nvk
Under mötet i Thorsborg fick de närvarande ta del i planen på detaljnivå samt kommentera och ställa frågor. Planen skall vidareutvecklas på basis av responsen.

Ny plan för Junkarsborg

Sedan det inledande mötet med markägarna i november 2021 efter att ån svämmat över har LUVY utvecklat en ny plan. Föreningen tog in konsult Jami Aho för att utarbeta en restaureringsplan som blev klar i november förra året varpå den presenterades för markägarna. Under tiden har man utfört fältmätningar och arkeologiska utredningar i området.

Restaureringen i Junkarsborg är en del av Karisåns vattendragsvision 2030 som handlar om att förbättra livsmiljöer, fiskvägar och -bestånd, vattenkvaliteten och säkerställa flodpärlmusslans och laxfiskens framtid.

Här ingår en restaurering av Svartåns huvudfåra med sidobäckar. Den så kallade utvidgade planen för Junkarsborg har två mål: förbättrande av åns genombrytningsförmåga och skydd mot översvämningar samt förbättrande av laxfiskarnas och flodpärlmusslans livsmiljöer.

Mötet i Thorsborg arrangerades av LUVY, men faciliterades av en planeringsbyrå som specialiserat sig i deltagande stadsplanering, och fördes i korrekt goodwill-anda. Jami Aho berättade om planen och deltagarna fick diskutera och ställa frågor.

– Svartån har sonderats och mätts från Åkerfors till Billnäs, och på basen av vattenhöjdsuppgifter har en flödessimulering skapats, berättade Aho.

Med hjälp av simuleringen undersöktes hur vattenhöjden på området ovanom Junkarsborg påverkas av flödet i och regleringen av Lojosjön. På basis av simuleringen börjades sedan restaureringsåtgärderna planeras.

Åtgärderna innefattar livsmiljörestaurering, stenbrytning, muddring, bottenhöjning och styrning av strömmen. Breddningen av huvudfåran upptar den största delen av budgeten och innebär en 5 meters breddande av fåran och 400 kubikmeter stenbrytning. Åtgärderna i norra fåran kostar 20.000 euro och består i att muddra 310 kubikmeter silt och lera samt en livsmiljörestaurering där sprängsten ersätts med natursten för att skapa en gruslekplats och livsmiljö för fiskyngel.

– Vid Junkarsborg kan vi uppnå en sänkning av vattennivån på cirka 18 centimeter under översvämningstider. Idén är att översvämningar även skall dra sig tillbaka snabbare, medan den lägsta vattenhöjden förblir oförändrad. Vattenhöjden nedanom Junkarsborg blir negligerbar, informerade Aho.

NTM-centralen meddelade i januari att genomförandet av hela restaureringsplanen kräver miljötillstånd. Detta förutsätter en bredare finansieringsbas eftersom det i planen finns element som inte ingår i finansiering av den typ som beviljas för livsmiljörestaurering.

Man räknar med 0,35 hektar livsmiljö och en nota på 270.000 euro. Alternativet är att inledningsvis endast rensa upp den norra fåran eftersom detta kan verkställas utan miljötillstånd. Även finansieringen på 20.000 euro finns redan säkrad.

2021 08 19 Junkarsborg
Restaureringen i Junkarsborg är en del av Karisåns vattendragsvision 2030 som handlar om att förbättra livsmiljöer, fiskvägar och -bestånd, vattenkvaliteten och säkerställa flodpärlmusslans och laxfiskens framtid. FOTO: LUVY

Ett steg framåt

Enligt Nyman är det viktiga att planen nu kommit framåt, trots att följande steg handlar om att få något konkret gjort utan att projektet urvattnas.

– Evenemanget förlöpte väl. Men jag hoppas att det inte går som för läkaren som sa att operationen förlöpte väl, trots att patienten dog, kommenterade han under mötet.

Nyman konstaterar att det dock att det är bra att dialogen kommit i gång, och att markägarnas åsikter nu tas i beaktande.

– De riktigt kniviga frågorna gällande hur mycket vattennivån kommer att sjunka och hur det fungerar i praktiken får man ju se först efteråt. När arbetet utförs är det viktigt att slammassorna avlägsnas före man bygger lekplatser i olika skikt. Då lyckas det säkert.

Från LUVY:s sida poängterade man vikten av att nå enighet för att planen skall kunna gå vidare. Med markägarnas tillstånd kommer planen för den norra fåran att skickas till NTM-centralen för utlåtande. För verkställande av den utvidgade planen krävs vidare förhandlingar med Raseborgs stad.

Nyman ser också att arbetet nu måste ta nästa steg framåt, och han hoppas att Raseborg skall aktivera sig så att vattenfåran fås i skick. I slutändan hänger dock mycket på pengarna.

– Finansieringen är ju A och O. Vi vet ju att den nuvarande regeringen har varit frikostig när det gäller att ge medel för vattenvård. Men hurdan policy nästa regering har är ännu okänt…