Övervintring och risk för liggsäd är kritiska faktorer vid val av sort för höstsådd.
Brödsäden ute i Europa kommer främst från höstsäd. I Estland som ligger under 100 kilometer söderut är Informer den vanligaste höstvetesorten.
– Om 20 år är kan den vara den vanligaste höstvetesorten också hos oss då klimatet förändras, säger Antti Ollila från Tilasiemen Oy.
Rågvete har gett de största skördarna
Under Tilasiemens träff i Orimattila presenterades olika sorters egenskaper och möjligheter under olika förhållanden. Vikten lades vid höstvete och rågvete som hos oss och ute i Europa odlas endast som foder.
– Förädlingen av rågvetet har gått snabbt framåt under de senaste åren, säger Ollila.
– Det är fortfarande möjligt att förbättra mycket, men nu är det en odlingsbar sort också hos oss. En av egenskaperna som blivit klart bättre är en allt mindre risk för att gro i axet. Det är fortfarande vanligt, men inget stort problem jämfört med tidigare,
Det fält med rågvete som presenterades var Toppus. Det har den lägsta risken för skador vid övervintring och klarar till och med en kort tid i stående vatten, vilket erfors i våras.
Sådden gjordes direkt i kornstubb och gödselgivan var sammanlagt 140 kg. Skörden inleddes 25.7.
Kraftigt rotsystem klarar torka
Liggsäd är otänkbart för rågvetet på grund av risken för att gro i axet och därför är Toppus med speciellt styvt strå ett bra alternativ. När det gäller rågvete gäller det också att se upp med gulrost.
Lämpligaste tidpunkt för sådd är 1-15.9. Årets skörd av Toppus ser ut att bli bra på Kallioharju. Nederbörden har varit 50 millimeter sammanlagt, men tack vare ett kraftigt rotsystem och god förmåga att ta vara på kapillärvatten klarar rågvetet också torka.
Erfarenheter på gården är att den gett de högsta hektarskördarna på gården. Tilasiemen har odlat rågvete sedan 2016.
I Sverige har uppgjorts tabeller för frömängd på olika jordar veckovis för olika sorter. Polen är det viktigaste landet för rågveteodling.
Gott år väntas för ny höstvetesort
Ett säkert kort för höstvete är KWS Spencer, fastän det inte ger toppskördar. Allmänt odlade sorter är Ceylon, RGT Kilimanjaro, Bright och Aspekt.
Fältet på Kallioharju med Turanus såddes 10.9. och klarade vintern utan skador, vilket var väntat för en relativt tålig sort som Turanus. Gödselgivan var 100+30 kg.
Det finns rikligt med klövvilt i området, men fältet har klarat sig bra, kanske delvis tack vare borsten som gör den mindre attraktiv att äta.
Den är inte en speciellt tidig sort och har en strålängd på hela 91 cm. Den har ändå relativt låg liggsädsprocent och fältet fick denna gång dessutom en liten dos stråstärkare. Efter den torra sommaren i år var strålängden 70 cm.
Skördenivån ligger enligt erfarenhet 4 procent högre än Ceylon.