Jordbruk

Nya idéer ska främja
hållbar matproduktion

Ett FoodLab föreslås som en inspirationskälla för att hjälpa till att utveckla ett hållbart ekosystem och bättre lönsamhet för den åländska mat- och restaurangsektorn och lokala råvaruproducenter.

Idén fördes fram vid en diskussion på Åland inom Ny Nordisk Mat-programmet. Liknande ”dialogtillfällen” ska senare under våren ordnas i samtliga nordiska länder och självstyrande områden.

– Generellt sett kan FoodLab ses som ett innovationskluster för att främja ett hållbart livsmedelssystem, sammanfattar Harriet Strandvik, som är ordförande för referensgruppen för Ny Nordisk Mat Åland.

Problem som kom fram under diskussionen var svårigheten att matcha skörde- och matsäsongen med turistsäsongen och att det saknas lagring av lokala råvaror och livsmedel. Dessutom har vissa producenter avtal att leverera till en enda beställare.

Harriet Strandvik driver sommartid också café och bistro Hamnmagasinet vid Vargatas småbåtshamn i Vårdö och hon utsågs vid Landsbygdsgalan förra lördagen till Årets matambassadör på Åland.

Projektledare för Ny Nordisk Mat är förra SLC-medarbetaren Bettina C. Lindfors som jobbar för Nordiska ministerrådet och har sitt kontor vid jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors.