9A872300 93A2 4C8C 9087 B7Ee807E75Fd 1
Holländaren Wopke Hoekstra (till vänster) har valts till ny klimatkommissionär i EU. På bilden tillsammans med Finlands och Sveriges EU-ministrar Tytti Tuppurainen (mitten) och Jessika Roswall. FOTO: EU
Jordbruk EU

Nya krafter tar över
klimatpolitiken inom EU

EU-parlamentet gav senaste vecka grönt ljus för förändringar inom EU-kommissionen. Holländaren Wopke Hoekstra blir klimatkommissionär medan slovaken Maroš Šefčovič ska ansvara för EU:s gröna giv.

Omdisponeringen inom EU-kommissionen föranleds av Frans Timmermans avgång som kommissionär för klimatskydd. Timmermans kandiderar som röd-grön huvudkandidat inför parlamentsvalet i sitt hemland Nederländerna.

Enligt EU-fördraget måste en avgående medlem i EU-kommissionen rutinmässigt följas av en ersättare från samma EU-land. Nederländerna hade därför föreslagit Wopke Hoekstra som ny kommissionär för klimatfrågor.

Den 48-åriga Hoekstra föreslogs till posten som klimatkommissionär av Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Därefter måste den nya klimatkommissionären på sedvanligt sätt tenteras på sin lämplighet för jobbet.

Från Shell till EU-klimatchef

Efter nomineringen för kommissionärsposten följde en intensiv utfrågning innan EU-parlamentet till sist gav sitt godkännande. Parlamentarikerna har bland annat varit misstrogna mot Hoekstras tidigare kopplingar till oljebolaget Shell.

I början av 2000-talet tjänstgjorde Hoekstra hos Shell, vilket många har kritiserat som en olämplig bakgrund för en klimatkommissionär. Efter eran hos Shell tjänstgjorde Hoekstra elva år i chefsetaget hos konsultföretaget McKinsey.

I egenskap av nederländsk finansminister fördelade Hoekstra miljarder i subventioner till det nationella flygbolaget KLM under Corona-krisen. I ett annat sammanhang ifrågasatte han regeringens mål att halvera kväveutsläppen.

På förhand var valet av klimatkommissionär allt annat än givet. De socialdemokratiska, gröna och liberala grupperna i parlamentet lät sig till sist motvilligt övertygas om Hoekstras lämplighet för jobbet som klimatchef i EU-kommissionen.

Slutligen backade en majoritet av ledamöterna i parlamentet upp Hoekstras utnämning med 279 röster mot 173 nejröster. Den nyvalda kommissionären ska härnäst representera EU vid den globala klimatkonferensen COP28 i december i Dubai.

Timmermans samlar röster

Wopke Hoekstras företrädare som klimatchef, EU-kommissionären Frans Timmermans, är en övertygad pådrivare av den gröna given. Den holländska politikern har med en närapå fanatisk frenesi drivit på en ekologisk omställning av EU:s jordbruk.

Kritikerna anklagar Timmermans för en polariserande politik. Som kandidat i Nederländerna är han populär bland gröna och socialdemokratiska väljare. Han tilltalar yngre personer som efterlyser ett bättre klimatskydd.

Omvänt kritiseras Timmermans av bland annat jordbrukare, som beklagar hans polariserande politik. Timmermans ställer upp i det holländska valet som kandidat för en röd-grön allians som består av socialdemokraterna och miljöpartiet.

Ny kraft sköter EU:s gröna giv

EU-parlamentet har parallellt utvidgat mandatet för Slovakiens EU-kommissionär Maroš Šefčovič, som i fortsättningen ska driva på EU:s gröna giv.

I det sammanhanget befordrades Šefčovič till verkställande viceordförande för kommissionen.

Šefčovič axlar ansvaret för den gröna given vid sidan av sina tidigare åligganden inom kommissionen. Han kommer i fortsättningen att forma kommissionens initiativ till lagstiftning inom klimatpolitiken.