Nya Zeeland stryker en tidigare planerad CO2-avgift på jordbrukets utsläpp av drivhusgaser från boskap. Landets förra regering hade redan förberett en emissionsskatt på nötboskap men förslaget har anullerats av den nya konservativa regeringen.
Nya Zeelands jordbrukssektor svarar för nästan hälften av landets emissioner av drivhusgaser. Den överlägset största delen av utsläppen härstammar från landets omkring sex miljoner kor och 26 miljoner får.
Rapande kor och får frigör metan och släpper dessutom ut kväve via urinering. Utsläppen anses främja växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Det har satt fart på planerna att införa en CO2-avgift.
Den förra röd-gröna regeringen under premiärminister Jacinda Ardern avlät i oktober 2022 en beskattningsplan för landets djurhållning. Enligt regeringens förslag skulle avgifterna återföras till jordbruket i form av finansiering av nya teknologier och skattelättnader.
Tanken på en klimatskatt föll inte alla bönder i smaken. Misstrogna farmare befarade nya pålagor som kunde riskera producenternas existens. En center-höger-regering trädde till i slutet av 2023 med löfte om undantag för nya avgifter.
Parallellt ska nya teknologier främjas. Den nya konservativa regeringen under ledning av premiärminister Christopher Luxon vill framför allt prioritera tekniska lösningar som bidrar till att sänka jordbrukets utsläpp, framom nya skatter.
Jordbruksminister Toddy McClay har lovat att regeringen ska följa sina förpliktelser med avseende på klimatfrågor utan nackdelar för producenterna. Regeringen garanterar en fortsatt jordbruksproduktion med bibehållen export.