Fonterra Milk Tanker
Mjölkproduktionen i Nya Zeeland stiger i år till en rekordhög nivå. Foto: Fonterra
Jordbruk Globalt Marknad

Nya Zeeland
slår nytt mjölkrekord

Mjölkproduktionen i Nya Zeeland väntas slå nya rekord under hösten. Mejerierna räknar för oktober med en ökning av mjölkmängden med 3,6 procent, jämfört med oktober förra året. Den tilltagande produktionen har dessutom pressat priserna på GDT-auktionen.

Oktober är traditionellt den bästa mjölkmånaden i Nya Zeeland. Enligt landets mejeriorganisation Dairy Companies Association of New Zealand (DCANZ) var årets oktoberproduktion ändå ovanligt riklig.

Under oktober månad mjölkade de nyazeeländska korna hela 3,3 miljoner ton mjölk. Det är en ökning med 110.000 ton eller 3,6 procent i jämförelse med samma månad förra hösten.

En närapå lika riklig produktion bokfördes senast hösten 2014. Väderförhållandena har gynnat mjölkproduktionen de senaste fem månaderna, så att den totala mjölkmängden för perioden har överstigit fjolårsvärdet med 5,8 procent.

Branschens experter utgår från att mjölkpriset inte kan hållas på den nuvarande nivån. Trenden har redan en längre tid varit negativ. Priserna på Fonterras GDT-auktion har fallit oavbrutet sedan juni månad.

Prisnivån har fallit med 19,5 procent och underskrider motsvarande fjolårsnivå med 12,7 procent. Analytikerna utgår från att mjölkmängden fortsätter att öka i Nya Zeeland. För hela säsongen 2018/2019 är rekordsiffror att vänta.

Global ökning väntas under 2018

Den globala mjölkproduktionen har likaså fortsatt uppåt under 2018 men den internationella handeln med mjölkprodukter håller samma takt, noterar FAO i sin senaste Food Outlook-rapport.

Världsmarknaden har blivit mer dynamisk, inte minst beroende på en ovanligt stark handel i Sydostasien. Enligt FAO väntas den globala mjölkproduktionen detta år öka med 2 procent till sammanlagt 827 miljoner ton.

Tendensen är tydlig i alla regioner. Den starkaste tillväxten noteras i Asien, före Europa samt Nord- och Sydamerika. I EU torde mjölkproduktionen bara öka marginellt, med 0,6 procent till 166,6 miljoner ton.

Det blygsamma resultatet i Europa beror närmast på den torra sommaren. I USA har en tilltagande slakt av mjölkkor bromsat upp produktionsökningen. Den snabbaste ökningen av mjölkproduktionen väntas för Kina med ett plus på 5 procent.

Den internationella handeln med mejeriprodukter har blivit livligare, uppskattar FAO. Enligt analytikerna i Rom ökar handeln detta år med 2,5 procent, jämfört med fjolåret. Detta gäller alla viktiga mejeriprodukter men smör och skummjölkspulver ökar mest.

Exporten av mjölkprodukter kommer enligt FAO att öka mest från USA, Mexiko, Nya Zeeland, Argentina, Uruguay och Australien. Prognosen för EU-exporten har däremot korrigerats nedåt till en nivå som understiger fjolårsexporten med 20,3 miljoner ton.