Nybondas Ncn
Med tanke på att det inom växthusbranschen finns många utländska arbetare som pratar flera olika språk är det viktigt att vara ute i god tid och även ordna tolkning, förklarar Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF r.f. ARKIVFOTO
Jordbruk

Nybondas:
Viktigt att permitteringar
görs på rätt sätt

På grund av de höga energikostnaderna kommer många växthusproducenter att helt upphöra med eller begränsa produktionen i vinter. Det innebär att många arbetstagare inom branschen permitteras. Att sköta den processen på rätt sätt är mycket viktigt för arbetsgivaren.

– Den senaste tiden har vi fått många samtal från växthusföretagare i Närpes och frågor kring permitteringar är många just nu. Det är bra att de tar kontakt för det är mycket viktigt att den här processen sker på rätt sätt – och att man är ute i god tid, säger Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF r.f.

Det gäller i synnerhet företagare som har över tjugo fastanställda. I sådana fall tillämpas samarbetslagen som ställer betydligt högre krav på arbetsgivaren som står i beråd att permittera personalen.

– Samarbetslagen medför större krav på dokumentering och själva förhandlingstiden kan uppgå till sex veckor. Med tanke på att det inom växthusbranschen finns många utländska arbetare som pratar flera olika språk är det viktigt att vara ute i god tid och även ordna tolkning, förklarar Nybondas.

Bra med personalföreträdare

På grund av att det inom trädgårdssektorn finns många arbetstagare per företag har LAF redan länge förespråkat att arbetstagarna borde välja en egen personalföreträdare eller fackanslutna förtroendemän, som kan förhandla med arbetsgivaren för alla anställdas del.

– Det är lättare för en företagare att förhandla med en eller två personer i stället för 25. Är en utländsk anställd i hemlandet måste också den få all nödvändig information och kommunikationen kan bli utmanande med många anställda. Därför är det bra med personalföreträdare som sköter kontakten med personalen.

Tillbaka till samarbetslagen och de omställningsförhandlingar – som det nu heter – som väntar en företagare med mer än tjugo fastanställda. Det första som måste göras är en skriftlig förhandlingsframställning som ska delges fem dagar innan den första förhandlingen.

– Plats, tid och förslag som ska behandlas bör framgå i framställningen. Det viktigaste är att det finns dokumentation för att påvisa att förhandlingar har förts. Det räcker inte med muntlig dokumentation, säger Nybondas.

I framställningen bör det framgå en preliminär uppskattning av antalet arbetstagare som eventuellt permitteras. Samtidigt ska det också tas hänsyn till olika personalgrupper som till exempel arbetsledare och växthusarbetare.

– I framställningen bestäms vilka som blir permitterade i vilken ordning. Det finns regler för det här i kollektivavtalet.

Permittera i rätt ordning

Ett axplock ur regelboken ger vid handen det är sist in och först ut som vanligtvis gäller. Men olika omständigheter kan påverka det, till exempel att en anställd som inlett arbetet sist men har fler barn än den som börjat arbetet tidigare.

– Antal barn i hushållet kan avgöra och en som lider av en konstaterad yrkessjukdom ska också permitteras sist. Här är det viktigt att företagaren gör en helhetsbedömning. Arbetare som är effektiva och duktiga, enligt arbetsgivaren, räknas också till nyckelpersoner som kan undvika permitteringar, säger hon.

Och fortsätter:

– Sedan är det också okej att deltidspermittera eller att inte permittera hela personalen på en gång. Bedrivs verksamhet kan det finnas arbetstagare som inte kan permitteras.

Hon poängterar än en gång vikten av att det är arbetsgivarens skyldighet att alla anställda oavsett språk har förstått förhandlingsframställningen.

– Det är nya tider för växthusproducenterna i Närpes och många har aldrig behövt permittera personalen. Så många av arbetstagarna är främmande för den nya situationen. Så nu är det viktigt att alla anställda förstår vad som är på gång i samband med omställningsförhandlingarna. Arbetsgivaren kan inte lita på att mer språkkunniga anställda ska förklara för mindre språkkunniga vad som är på gång.

Skriftliga svar

Det är också viktigt eftersom arbetstagarna själva har rätt att skriftligt ge alternativa lösningar inom ramen för omställningsförhandlingarna.

– Arbetsgivaren är den som i sista hand fattar beslutet, men det är viktigt att man också ger skriftligt svar om någon har frågor så att man kan redogöra för förloppet av förhandlingarna och besluten, förklarar hon.

Förhandlingstiden är mycket viktigt för dem som berörs av samarbetslagen, antingen två eller sex veckor. Förhandlingstiden är bara två veckor då det gäller permitteringar för max tre månader, vilket torde gälla de flesta växthusföretagare som stoppar den belysta odlingen i vinter.

– Dessutom kan man avtala om att förkorta de lagstadgade förhandlingstiderna under omställningsförhandlingen. Vid första mötet kan saken behandlas, men då är det viktigt att garantera att arbetstagarna förstår vad som föreslås beträffande förkortning av förhandlingstiden, säger hon.

Och fortsätter:

– Efter avslutad regelrätt omställningsförhandling delges beslutet om permitteringen personligen till var och en och därefter går det ytterligare 14 dagar innan permitteringen kan börja. Med andra ord tar hela processen i ovan nämnda fall, då man permitterar för högst 90 dagar (=5+14+14 dagar) cirka 5 veckor, konstaterar Nybondas.

Börjar vara bråttom

Med tanke på att de flesta växthusodlare med belyst odling inleder vinterproduktionen i november börjar det vara bråttom med omställningsförhandlingarna.

– Tiden kommer emot om förhandlingarna inte inleds i tid. Är någon osäker eller har frågor är det bara att ta kontakt med oss, säger hon.

Företagare med färre än tjugo anställda har inte skyldighet att följa samarbetslagen. Det innebär mindre dokumentation, men skyldigheten att informera personalen på förhand är lagstadgad innan permittering kan ske.

– Det är viktigt att börja kommunicera om vad som är på gång så att personalen är medveten. Men jag rekommenderar också företagare med mindre än tjugo anställda att föra protokoll.

En företagare vill helst undvika permittering. Men Nybondas understryker att permittering är ett bättre alternativ än att säga upp personalen.

– Som permitterad har du även rätt till ersättning från arbetslöshetskassan och påföljden är bättre än uppsägning eftersom anställningen inte upphör utan ”är på paus”. Huvudsaken nu är att alla företagare följer reglerna så att allt går rätt till. Är man osäker på processen är det bra att ta kontakt med oss, säger hon.

Förutom Landsbygdens Arbetsgivareförbund kan också arbets- och näringsbyrån svara på frågor. ÖSP kan också förmedla osäkra vidare till rätt kontakter.