Nyl Mat Atte Hermansson
Andelslaget Nylands mat höll medlemsträff på Majvik gård i Sibbo som drivs av dikoproducenten Atte Hermansson.
Jordbruk

Nylands mat höll
medlemsträff på Majvik i Sibbo

Andelslaget Nylands mat, Finlands första foodhub, höll förra veckans tisdag en träff för sina medlemmar på Majvik gård i Sibbo.

– Vi vill kunna erbjuda någonting speciellt, något lite extra, till våra medlemmar. Det återkommande och viktiga är ju att de beställer råvaror till sin matlagning via foodhuben, men en sådan här träff, utfärd eller ett studiebesök, kan ses som en slags medlemsförmån, säger SLC:s ombudsman Rikard Korkman som varit med och grundat Nylands mat.

Korkman är glad över uppslutningen och intresset för sådant här inom Nylands mat.

– Våra medlemmar verkar definitivt också ha ett intresse för den här typen av aktiviteter. När man träffas är det förstås inte enbart träffen eller evenemanget i sig som står på agendan, utan minst lika mycket det som är kärnan i andelslagets verksamhet, de lokala råvarorna. De talar man om och de engagerar, säger han.

Nyl Mat Rikard Korkman Narbild
SLC:s ombudsman Rikard Korkman berättar att när man träffas inom Nylands mat är det förstås inte enbart träffen eller evenemanget i sig som står på agendan, utan minst lika mycket det som är kärnan i andelslagets verksamhet, de lokala råvarorna. De talar man om och de engagerar, säger han.

Korkman hoppas att det inom andelslaget fram över kommer att finnas en tillräckligt stor massa av konsumenter för att råvarubeställningen hålls igång kontinuerligt, men också att det finns en tillräckligt många producenter för att upprätthålla en bredd av råvaror som intresserar konsumenterna.

– Det är förstås en viktig avvägning som har betydelse för användandets popularitet. Samtidigt tror jag inte att någon förväntar sig att få precis alla råvaror man behöver i den dagliga matlagningen från andelslaget, säger han.

Nyl Mat Anne Hyvonen
Anne Hyvönen är styrelsemedlem i andelslaget Nylands mat. Genom andelslaget vill vi skapa en fungerande närmatsmarknad. Digitaliseringen möjliggör nya sätt för konsumenter och producenter att handla direkt med varandra, säger hon.

Målet är en fungerande närmatsmarknad

I pilotskedet fanns ett projekt som man kan säga var fröet till andelslaget Nylands mat som man sedan kom att grunda. Anne Hyvönen är styrelsemedlem i Nylands mat.

– Genom andelslaget vill vi skapa en fungerande närmatsmarknad. Digitaliseringen möjliggör nya sätt för konsumenter och producenter att handla direkt med varandra, säger hon.

I Nylands mat finns både producenter och konsumenter med som ägare.

– Det är en intressant modell och hittills har det varit mycket spännande att se hur det fungerar i praktiken. Samtidigt vill vi gärna få ännu flera med som medlemmar i andelslaget, säger hon.

Liisa Härö är konsument och medlem i Nylands mat.

– Jag tycker att det här för mig som konsument är ett intressant sätt att upprätthålla kontakten till råvarornas ursprung. Jag beställer råvaror via andelslaget regelbundet, säger hon.

Nyl Mat Liisa Haro
Liisa Härö är konsument och medlem i Nylands mat. Jag tycker att det här för mig som konsument är ett intressant sätt att upprätthålla kontakten till råvarornas ursprung, säger hon.