EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen offentliggjorde på tisdagen namnen och portföljerna i den nya kommission som tillträder senare i höst. SLC:s ordförande Mats Nylund har följt med diskussionerna på nära håll i Strasbourg där Europaparlamentets sessionsvecka även pågår som bäst.
Till ny jordbrukskommissionär föreslås Luxemburgs Christophe Hansen från EPP-gruppen som även själv kommer från en jordbrukarfamilj. Den nya jordbrukskommissionären har ett stort uppdrag bedömer SLC:s ordförande Mats Nylund.
– I och med att jordbruket har flera stora frågor framför sig är det viktigt att jordbrukskommissionären tar en stark roll i kommissionen. Det gäller bland annat att trygga en tillräcklig finansiering av nästa CAP, försvara en hållbar husdjursproduktion, stärka jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan samt försvara och främja ett aktivt skogsbruk, säger Nylund.
Enligt kommissionsordförande von der Leyens uppdragsbrev ska jordbrukskommissionären efter 100 dagar i tjänst presentera en vision för jordbruket och livsmedelskedjan som bygger på professor Strohschneiders rapport. Särskilt jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan betonas i uppdraget. Dessutom ska kommissionären även presentera en strategi för generationsväxlingar inom jordbruket.
En annan för jordbruket central post är miljökommissionärens portfölj som går till Sveriges Jessika Roswall från EPP-gruppen som ska ansvara för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.
– Miljökommissionären ska även ansvara för att föreslå en bioekonomistrategi. Här får vi räkna med att skogen och skogspolitiska frågor får en central betydelse. Då är det bra att miljökommissionärsportföljen innehas av en som har kännedom om det nordiska skogsbrukets särdrag, säger Nylund.
Jordbruket berörs även av kommissionärsportföljen för hälsa och djurskydd, som går till Ungerns Olivér Várhelyi, även han från EPP-gruppen.
– Kommissionären för hälsa och djurskydd ska följa upp de förslag som för tillfället behandlas på EU-nivå om en modernisering av djurvälfärdslagstiftningen. Djurhälsan är en viktig fråga för Finland som har en nyligen förnyad djurvälfärdslagstiftning som går betydligt längre än nuvarande EU-basnivå, säger Nylund.
Innan de nominerade EU-kommissionärerna tillträder ska de frågas ut av EU-parlamentets ämnesutskott och det är parlamentet som slutligen godkänner de nya kommissionärerna.