Nagupotatis 1
Tom Valkama häller upp mera nypotatis, en vara som hade god åtgång på marknaden.
Jordbruk

Nypotatisen hyllades på festival
i Nagu – men odlarna blir allt färre

Potatisfestivalen Vita päron som ordnades i Nagu i lördags lockade ett stort antal besökare.

För många har det blivit en tradition att besöka festivalens marknad i Södra hamnen för att köpa nypotatis, jordgubbar och lokala livsmedel.

Åbobon Hannu Jyrkkiö har nyss köpt nypotatis av försäljare Karolina Valkama från Nagu.

– Nypotatis är en delikatess som man inte kan vara utan, säger Jyrkkiö.

Pargasborna Christel Gripenberg-Lerche och Olle Lerche instämmer. De har ätit nypotatis med sill och grillad regnbåge sedan början av juni och passar på att köpa mera knölar på marknaden.

– Det är hälsosamt och gott, säger Christel Gripenberg-Lerche.

Deras favoritpotatis är Siikli.

– Den är fast och fin och har en god smak, säger Olle Lerche.

Nagupotatis 2
Christel Gripenberg-Lerche och Olle Lerche trivs i marknadsvimlet.

Växande festival

Potatisfestivalen som har ordnat sedan 2005 har vuxit för varje år. I år deltog 27 försäljare i marknaden. Utbudet av produkter är brett. Man kunde köpa allt från potatisgröt och plättar till lokala hantverk och solpaneler.

Försäljaren Karolina Valkama som får hjälp av sin far Tom Valkama i den livliga kommersen är nöjd. Utöver nypotatis säljer hon också jordgubbar.

– Försäljningen går fint, både nypotatisen och jordgubbarna går bra åt, säger hon. Nagu Rotayrklubb hjälper till med att sälja potatis på marknaden eftersom potatisodlarna själva har fullt upp med att ta upp nypotatis nu när det är högsäsong.

På det viset vill arrangörerna hylla både nypotatisen och potatisodlarna som gör ett viktigt arbete.

Nagupotatis 3
Brassbandet Sointu-Seitsikko stod för musiken på potatisfestivalen.

Viktig näring i skärgården

– Odlingen av nypotatis är en viktig näring i skärgården. Men odlarna har blivit färre till följd av utmanande förhållanden och en försämrad lönsamhet, säger Margot Wikström.

Hon håller i trådarna för de praktiska arrangemangen av marknaden och har kontakter till odlarna.

I Houtskär där nypotatisodlingarna finns bakom flera landsvägsfärjor är förhållandena utmanande när det gäller logistiken. Odlarna är beroende av att transporterna fungerar.

– I dag finns det sex odlare i Houtskär och det är viktigt att de kan fortsätta. Slutar en odlare är det risk att transporterna dras in då volymerna minskar, säger Wikström.

Nagubon Ingemar Storgård som är pensionerad potatisodlare har för vana att besöka marknaden. Storgård som var bland de första som började odla nypotatis i Nagu säger att flera odlare på orten har slutat de senaste åren.

Nagupotatis 4
Pensionerade odlaren Ingemar Storgård var bland de första som började odla nypotatis i Nagu.

Höga insatskostnader

– Produktionskostnaderna är höga. Förutom de höga gödsel- och bränslepriserna gör bevattningen på grund av de kalla nätterna att det blir dyrt. Bevattningen mot frost är den enda räddningen för att potatisen ska klara sig. Men det kostar en hel del pengar. Det är dessutom ett tungt jobb att odla nypotatis, säger Storgård. 

Nypotatisens guldålder var på 1980-talet. Men i dag har antalet odlare i Nagu och Houtskär minskat till ett 30-tal. Den totala odlingsarealen är bara 75 hektar.

Mats Fagerlund i Nagu slutade odla nypotatis i fjol. Nu säljer han plättar gjorda på ankägg på marknaden.

– Det blev tungt att odla och många sömnlösa nätter med bevattningen. Lönsamheten har också blivit sämre. De är ju inte bra när handeln importerar svensk nypotatis och pressar priserna på den inhemska nypotatisen, säger Fagerlund.

Cirka 70 procent av landets nypotatisproduktion finns i Egentliga Finland. De största odlingarna finns i Letala, Nystad, Rimito och Merimasku samt i den väståboländska skärgården dit Nagu och Houtskär hör.

Nagupotatis 5
Mats Fagerlund säljer plättar gjorda på ankägg. Tidigare odlade han också nypotatis.

Nagupotatisen hyllas med egen sång

Med potatiskarnevalen i Nagu vill arrangörerna lyfta fram nypotatisen och hela näringen. Nagupotatisen hyllas också med en egen sång. I år sjöngs Evert Pärons sång av medlemmar i brassbandet Sointu-Seitsikko som stod för musiken på årets festival.

Till festivalprogrammet hörde också att utse årets potatisknölar. I år gick utmärkelsen till musikern Alarik Repo och läraren Peter Rönnberg. De får utmärkelsen som tack för sina insatser som de gjort för invånarna Nagu.

Birgitta Blomberg belönades dessutom med Finlands svenska hembygdsförbunds medalj i silver för sin förtjänstfulla gärning inom hembygdsrörelsen. Hon har varit ordförande i föreningen Nagu hembygdens väl i 30 år. 

Potatisfestivalen som firar 20-årsjubileum nästa år ordnas av föreningen Multiculti i samarbete med lokala föreningar.

Margot Wikström är glad över att nypotatisen nu också har fått en egen dag att fira i almanackan.

– Datumet den 15 juni är lätt att minnas och ligger mellan två toppar i säsongen, skolavslutningen och midsommar, säger Wikström.

Nagupotatis 7
Peter Rönnberg och Alarik Repo tilldelades utmärkelsen Årets potatisknöl som tack för insatserna de gör för invånarna i Nagu.