Johanna Franzen
Korpobon Johanna Franzén är viceordförande i Naturbeteskött producenterna rf. FOTO: Privat
Jordbruk Tema

Nystartad förening lyfter fram naturbetesköttet

Producenterna av naturbeteskött har en egen intresseförening. Föreningen Naturbeteskött producenterna rf inledde sin verksamhet i fjol och har för tillfället ett femtiotal medlemmar runtom i landet.

Föreningens syfte att föra naturbetesköttproducenternas talan och främja skötseln av de artrika vårdbiotoperna samt förstärka en miljövänlig produktion av kött där djurens välfärd beaktas.

Målet är också att få en större mängd hotade vårdbiotoper skötta genom naturbeten.

Med naturbeten avses beten på ängar och torrängar, lövängar, hagmarker, skogsbeten och hedar.  Övriga områden som uppfyller kriterierna för naturbeten är natura-områden samt skogsdungar och kantzoner på åkrar.

För att få bli medlem i föreningen måste man höra till jordbrukets miljöstödsystem och minst hälften av betesmarkerna måste vara naturbeten.

Intresset för föreningen är stort.

– Vi får nya medlemmar hela tiden, säger viceordförande Johanna Franzén i Korpo.

Hon har varit aktiv i föreningen sedan starten.
– Vår främsta uppgift för tillfället är att göra naturbetesköttet känt hos konsumenterna, säger hon.

Föreningen har gett ut en broschyr med information om naturbeten och naturbetesköttproduktion. Man har också ordnat ett välbesökt webbinarium om olika aspekter av betande på naturbetesmarker.

Den 18 juni ordnar föreningen en naturbetesdag med öppna gårdar som allmänheten kan besöka.

Man har också låtit tillverka dekaler som informerar om att köttet är naturbeteskött och som producenterna kan fästa på produkterna de säljer.

Med naturbeteskött avses kött av nötkreatur och får där djuren betar fritt på naturbetesmarker.

– Avsikten är att höja näringens profil, säger Franzén.

Själv driver hon tillsammans med sin man Thomas Johansson gården Nystu på ön Wattkast i Korpo.

De är naturbetsköttproducenter och har 80 dikor och 28 får på gården. Köttet säljs främst via gårdsförsäljning och till lokala restauranger i skärgården. Djuren betar om somrarna på gårdens naturbetesmarker som strandängar och skogsbeten på ett tiotal holmar i skärgården.

– Man märker tydligt hur naturbetena bidrar till naturens mångfald. Det är inspirerande att se hur sällsynta växter blommar på ängarna. Dessutom gynnar betena klimatet då till exempel inga insatser i form av konstgödsel eller bränsle krävs för tillväxten av betesmarkerna sommartid. Det här är ett vettigt sätt att producera kött på, säger Franzén.