Efterfrågan på såväl getmjölk som kött gör att Ånäs gård i Lovisa behöver mera stallyta. Ett nytt getstall på 1.600 kvadratmeter ska stå klart under hösten och tidigare i våras tog man i bruk en hall på 400 kvadratmeter. Från tidigare finns det getter i två våningar i den gamla ladugården.
– Det blir fullt i alla hus när vi har kommit upp till den planerade besättningen på 1.600-1.700 djur, säger Mikael Dromberg som är driftsledare på gården.
För tillfället finns det omkring 900 vuxna djur på gården och cirka 750 getter mjölkas.
De första getterna har redan flyttat in i det nya stallet, men alla arbeten är inte klara.
– Minimiytan per get är 1,5 kvadratmeter enligt stödbestämmelserna, men på Ånäs är målet att ha två kvadratmeter per djur, berättar Sami Kuoppamäki, en av ägarna till gården. Det ger större flexibilitet när det är dags för getterna att få killingar, om man från början har bara har en minimiyta måste en del djur flyttas när det föds killingar.
Större matbord så att alla ryms
Den största skillnaden mellan en ladugård för nötboskap och ett getstall är att det behövs betydligt mer yta för utfodringen då det är större mängd djur förklarar Kuoppamäki.
– Den nya byggnaden är 100 meter lång och drygt 16 meter bred. Där finns foderbord i mitten genom hela huset så att alla djur ska ha plats att äta. I övrigt är det ungefär som en ladugård, golvet består av ströbädd. Getterna går lösa, men är uppdelade i mindre grupper.
Den nya byggnaden är planerad så att den ska vara enkel att jobba i och lätt att förändra vid behov. Eftersom Ånäs är en ekologisk gård är krävs det mer dagsljus för djuren än i konventionell produktion. Fönsterytan skall vara minst fem procent av golvytan.
Utöver det nya getstallet byggdes i våras en ny hall på 400 kvadratmeter som kan användas både som foderlager och getstall eftersom där finns vattenkoppar.
Efterfrågan på kött överraskade
Efterfrågan på både getmjölk och getkött är större än utbudet i dag i Finland. Ånäs gård säljer all mjölk som produceras till Juustoportti i Jalasjärvi.
Getterna mjölkas två gånger per dag, mjölkningen sker i en specialbyggd mjölkningsstation med 72 platser. Här krävs ännu manuellt arbete då getternas spenar ska torkas av innan de kan mjölkas. När produktionen är i full gång är målet att producera en miljon liter getmjölk per år.
Det var meningen att gården skulle satsa enbart på mjölkproduktion, men efterfrågan på getkött har lett till att det idag finns ett hundratal bockar som växer till sig. Målet är ändå att hitta andra uppfödare som tar sig an köttproduktionen i framtiden. Årligen föds det cirka 400 bockkillingar på gården.
Getterna på Ånäs är i huvudsak finska lantrasgetter, men för några veckor sedan föddes de första getterna som är en korsning med en ras som är framavlad för att producera mera mjölk.
– Den finska lantrasen är en ursprungsras. När det gäller mjölkproduktion finns det andra raser som avlats fram för att mjölka bättre, säger Mikael Dromberg.
Ånäs gård drivs av Jokiniemen kartano Ab som också driver ekogårdar i Jockas och Kouvola. Det första getterna kom till gården för cirka två år sedan då de nuvarande ägarna inledde verksamheten. Ånäs gård är den största getgården i Finland.