Förra sommaren avslutades projektet Ekonomilaboratoriet. Men redan i november i fjol inleddes ett nytt liknande projekt som heter Producentkraft. Syftet är att stärka de österbottniska lantbruksföretagens konkurrenskraft.
– Det är mycket glädjande att vi fick möjlighet att fortsätta med ett nytt projekt för det kändes som att det fortfarande finns mycket att ta upp efter Ekonomilaboratoriet. Det nya projektet grundar sig långt på den respons vi fick i samband med det förra, säger Daniel Englund.
Daniel Englund var projektledare för Ekonomilaboratoriet som avslutades förra sommaren. I november inleddes ÖSP:s nya projekt Producentkraft och till tjänsten som projektledare återvaldes Englund.
– Det känns bra att få fortsatt förtroende och jag ser fram emot att få arbeta med medlemmarna på fältet igen, säger han.
Producentkraft är ett tvåårigt projekt med syfte att stärka de österbottniska lantbruksföretagens konkurrenskraft samt innovations- och anpassningsförmåga till en föränderlig omvärld med hjälp av nätverkande och kunskapsförmedling. Upplägget kommer att vara ganska lika som det förra projektet.
– Det här projektet är uppbyggt på nästan samma sätt, men betoningen ligger mera på nytänk, entreprenörsanda och innovationskraft. Det är det som vi ska fokusera på, förklarar Englund.
Fokus på problemlösning
Under Ekonomilaboratoriet ordnades diskussioner i smågrupper runt om i landskapet, så kallade producentcaféer. I smågrupperna deltog över 110 medlemmar som träffades för diskussioner och utbyte av idéer. De träffarna kommer att fortsätta, men med ny uppbyggnad.
– Det som vi vill nu är att smågrupperna fokuserar mera på problemlösning. Genom gemensamma samtal kan vi lösa varandras utmaningar på gårdsnivå och få en bättre överblick. Målet är att hjälpa varandra hitta flaskhalsar i verksamheterna och på så sätt förbättra lönsamheten i företagen, säger han.
Englund kommer därför att eftersträva att smågrupperna bildas utifrån produktionsinriktning.
– Man kan dela in verksamheterna i exempelvis husdjursproduktion, växtodling och kanske maskiner, ekonomi och administration. Utifrån de segmenten kan vi sedan ha olika delområden för att precisera sina utvecklingsområden och hitta flaskhalsar, säger han.
Och fortsätter:
– Målet är att utifrån de diskussionerna hjälpa deltagarna få en smidigare produktion och en bättre ekonomi. Med motorer talar man ofta om verkningsgrad och om man jämför ett företag med en motor kunde man säga att resultatet är en effekt av verkningsgraden i företaget. Den mängd resurser man förädlar till en viss omsättning ger beroende på hur effektiv företaget är olika resultat.
Finns det flaskhalsar i produktionen på alla gårdar?
– Jag tror det. Allt kan förbättras och här tror jag att det är bra att tillsammans kunna se över produktionen och ekonomin på gården. Man kan alltid hitta sätt att effektivera, svarar Englund.
Några grupper har inte ordnats ännu. Det arbetet påbörjas nu och intresserade kan ta kontakt.
– Har man varit med förr och vill vara med är det bara att anmäla intresse till mig. För ÖSP:s medlemmar är det helt kostnadsfritt, säger Englund.
Stenrik fortsätter
Vid sidan av träffarna i smågrupper fortsätter också podcasten Stenrik som tar upp intressanta ämnen som rör lantbruket.
– Med tanke på inflationen och det osäkra läget som varit kommer det första avsnittet handla om räntorna. Så vi inleder med en podcast om ränteläget med Ulf Nylund, som är vd för Vasa andelsbank.
Ekonomilaboratoriet avslutades i somras med en innovationsdag i Vasa med utställare, föreläsningar och diskussioner. Inom ramen för Producentkraft hoppas Englund kunna ordna två dylika tillställningar.
– Ingenting är klart, men jag siktar på att ordna en innovationsdag i höst och en till på hösten nästa år.
Englund hoppas också att kunna ordna en studieresa i slutet av projektet, som alltså avslutas i oktober 2025.
– Det här är också en plan jag hoppas kunna genomföra och möjligen skulle det gälla en studieresa till Sverige med besök hos framgångsrika och nytänkande lantbruksföretag och andra aktörer, till exempel något riskkapitalbolag inom branschen eller någon startup med en revolutionerande idé för lantbruksbranschen. Alternativen är många.
Budgeten för projektet, som ägs av ÖSP, är 184.000 euro.