Narpio 4 Rickard Sigg Valmis4
För ungefär ett år sedan avslöjades omfattande misstankar om ocker inom växthusbranschen i Österbotten. Polisens förundersökning är nu klar och man går nu vidare till åtalsprövning. FOTO: Handelsträdgårdsförbundet
Jordbruk

Ockermisstankarna inom
växthusbranschen går nu
till åtalsprövning

Också Helsingforspolisen har nu blivit klar med sin del av förundersökningen av ockermisstankarna inom växthusbranschen i Österbotten. Sammanlagt är åtta personer misstänkta för grovt ocker och två för människohandel.

För ungefär ett år sedan avslöjades omfattande misstankar om ocker inom växthusbranschen i Österbotten. Polisen i Helsingfors och Österbotten har samarbetat kring utredningen. Dessutom har Finland fått handräckning av andra länder.

Nu meddelar polisen att förundersökningen är klar. Fem misstänkta fall av grovt ocker lämnas till åtalsprövning, likaså ett fall av misstänkt människohandel. I ockerfallen, som misstänkas ha skett under åren 2017-2021, är det fråga om nio målsägande och åtta misstänkta.

Polisen misstänker att de misstänkta personerna i stor omfattning krävde tröskelpengar av arbetskraft som värvades från Vietnam för att jobba inom växthusnäringen. Summorna var i genomsnitt mellan 10.000 och 15.000 euro.

I fallet som gäller människohandel har polisen två misstänkta. Det misstänkta brottet skedde utomlands, och avsikten var att ta offret till Finland.

– Under utredningen hörde vi över trettio personer och vi hade tiotals samtal. Polisinrättningen i Österbotten utredde en del av fallen, där också tiotals personer i olika ställningar hördes, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Pekka Hätönen från Helsingforspolisens grupp för undersökning av människohandel, i ett pressmeddelande.