Varbruk1 Maj23 Ct
Även i Österbotten börjar det nu damma på åkrarna när vårsådden kommer igång. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Odlarna väntar på att
åkrarna ska torka upp

I största delen av landet väntar man nu på att få komma ut på åkrarna. Odlarna hoppas på värme och uppehåll, eftersom regn och kylslaget väder fördröjt upptorkningen av åkrarna. Regnet har dock smält tjälen och jämnat ut fuktigheten i åkrarna. För närvarande ser vårsådden ut att dra i gång på allvar under denna vecka, uppger ProAgria i årets första växtodlingsrapport.

I södra Finland och landets västra delar har man redan kommit ut på åkern och de första sådderna inleddes med sockerbeta och vårvete. I Mellersta Finland, de österbottniska landskapen och östra Finland låg tjälen fortfarande ställvis kvar förra veckan. I Lappland och Kajana låg även snötäcket fortfarande kvar.

Höstsådda grödor har klarat vintern rätt bra i hela landet. Förra vintern var utvintringen nästan total i södra delarna av landet.

I år har det inte förekommit stor utvintring av råg och höstvete, då utvintring har observerats på cirka 15 procent av arealen. För höstoljeväxter har utvintring skett på 30-40 procent av den sådda arealen.

I Österbotten och Södra Österbotten har vinterskador och utvintring noterats på ungefär en fjärdedel av arealen av råg och höstvete.

I södra Finland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten och Södra Österbotten har det utförts övergödsling av höstsådda grödor, medan gödselspridningen är på hälft i andra delar av landet.

Kummin och vallar ser ut att ha klarat vintern minst tillfredsställande i hela landet. För vallarna har inte övervintringsskador noterats och för kummin endast i liten omfattning: mest i Österbotten och Södra Österbotten, där 10 av arealen har utvintrat.

Övergödslingen av vallarna är i sin början. Kompletteringssåd kommer att utföras i viss omfattning i västra och södra Finland.

Vårsådden inleds i normal tid

Sockerbetssådden inleddes för ett par veckor sedan sedan i Egentliga Finland och betsådden har kommit igång också i Satakunta och södra Finlands kustområden. Spannmålssådden har däremot knappt inletts.

De första sådderna har utförts i södra Finland för ett par veckor sedan sedan, förra veckan i södra och västra Finland och denna vecka även i andra delar av landet.

Vårsådden följer tills vidare normal tidtabell utom i Österbotten och Södra Österbotten där inledningen är ungefär en vecka försenad.

Bland de första grödorna som sås finns även vårraps, ärt och bondböna.

Sättningen av tidig potatis har slutförts i Egentliga Finland och Nyland. Den första tidiga potatisen sattes i medlet av april. Potatisens tillväxt och utveckling är mycket långsam i det kalla vädret.

Sättningen av sommarpotatis förväntas komma igång i medlet av maj, lager och stärkelsepotatis om två veckor.

Spannmålsarealen minskar i hela landet

Spannmålspriserna har under våren sjunkit betydligt lägre än prisnivån under fjolåret. Dessutom går vi in i växtperioden med årtiondets dyraste gödsel och produktionsinsatser, vilket inte är en bra kombination med tanke på gårdarnas lönsamhet.

Enligt ProAgrias experter kommer ärtarealen att öka. En viktig orsak finns i att ärtor växer bra också utan gödsling.

Dessutom ser ProAgrias experter en ökning av arealen för vallar, mångfaldsåkrar och naturvårdsåkrar.

Utgående från odlingsplanerna ses en minskning av vårvetearealen i hela landet. Om våren framskrider långsamt och blir senare än normalt, kommer vårvetearealen att minska ytterligare och ersättas av tidigare sorter och tidigare spannmålsslag, så som korn, havre och rybs.

Arealen för bondböna fortsätter att minska. Ärtorna har tagit över bondbönans ställning som proteingröda.

Inom odlingen överlag ser användningen av gödsel ut att minska jämfört med normalt. Inom odlingen kommer brukarna också att noggrant överväga hur insatserna används. På svagt avkastande åkrar är markförbättrande växter och naturvårdsåkrar goda alternativ.

Kart i bärtunnlar

Efter vintern och den regnfattiga våren har vårarbetena inletts med fart på trädgårdsodlingarna. I södra och västra Finland har tjälen till största delen gått, men det finns tjäle ännu i delar av landet.

Den effektiva värmesumman har i år ökat en aning snabbare än under två tidigare år. Den kalla perioden vi nu upplevt fördröjer dock tillväxten.

De första jordgubbarna har planterats i tunnlar redan för en månad sedan och hallon har också planterats redan. Hallonen blommar i växthusen och i sydvästra Finland har jordgubbarna redan bildat kart i tunnlarna, så de första jordgubbarna torde mogna till morsdag.

I södra och västra Finland har olika bärväxter kommit bra igång på friland. Vinterskador har inte rapporterats, låt vara att det förekommer variation på gårdsnivå. Bestånd utan fiberduk verkar också ha övervintrat väl.

Jordgubbsbestånden i södra Finland är i huvudsak borstade och de första gödslingarna inleds. I Mellersta Finland och Södra Savolax har borstningen bara inletts.

Vinbärens knoppar håller på att slå ut och klippningen av sticklingar pågår för de producenter som bedriver egen förnyelse.

Kylan bromsar plantering av tidiga grönsaker

Arbetena på de första skiftena för tidiga grönsaker har inletts i början av april i södra och västra Finland och i slutet av april i andra delar av landet. Bland primörerna har ärt, morot, kål, sallat och lök planterats både i tunnlar och på friland under duk.

Planteringarna framskrider långsamt på grund av nattfrost och kylslaget väder. Planteringen av grönsaker som skördas senare pågår ännu under flera veckors tid.

I Södra Savolax har man utfört plantering (kål) och sådd (ärt) sedan 20 april på sådana gårdar där snön smält på skiftena. I Mellersta Finland är man lite senare än i Södra Savolax. På de tidigaste skiftena har man dock utfört sådd och sättning av lök, ärt och potatis under den varma perioden i april.

Skörden av växthusgrönsaker som tomat, paprika och gurka pågår och skördemängderna ökar betydligt under maj månad. Det soliga vädret i april har gynnat plantornas tillväxt och det kyliga vädret å andra sidan minskat behovet av växtskydd.