Mote1 Okt23 Ct
Den här veckan har ÖSP:s tjänstemän ordnat interna träffar med ordföranden för lokalavdelningarna. På mötet i Tjöck i Kristinestad diskuterades många olika frågor. Till vänster närmast Samuel Ingves, ordförande för Sideby lokalavdelning av ÖSP.
Jordbruk SLC

ÖSP går igenom aktuella frågor
med lokalavdelningarna

ÖSP har ordnat träffar med lokalavdelningarnas ordförande och andra förtroendevalda i de norra, mellersta och södra delarna av landskapet. På mötet i Tjöck i Kristinestad dryftades många olika frågor.

Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) har tusentals medlemmar från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Den närmaste länken till förbundet och centralorganisationen SLC är för många på gårdsnivå de förtroendevalda inom lokalavdelningarna.

– Förbundet ordnar de här interna träffarna med ordförandena för lokalavdelningarna för att ta upp aktuella saker, känna av stämningarna och diskutera vad vi gör bra och sämre för att utvecklas som organisation och bevaka medlemmarnas intressen på bästa sätt, säger ÖSP:s verksamhetsledare Susanne West, som var på plats i Tjöck i Kristinestad där ett möte hölls i tisdags.

ÖSP har 33 lokalavdelningar som alla har en styrelse. Av dessa 33 är tre trädgårdsavdelningar som bevakar växthussektorn och en lokalavdelning som bevakar frilandsodlarnas intressen. Lokalavdelningarna ordnar bland annat olika typer av evenemang och en viktig uppgift är att till förbundets vår- och höstmöten inlämna motioner. 

– Inför förbundets höstmöte är den sista dagen att lämna in motioner den 31 oktober, påminner West.

Analys av nuläget och framtiden

I samband med de interna träffarna med lokalavdelningarnas ordförande berättar tjänstemännen om verksamheten. Något som också diskuterades under de senaste träffarna var en analys om lokalavdelningarnas framtid och nuläge, som presenterades tidigare i år.

– Starka sidor som ÖSP har enligt lokalavdelningarna är gemenskap och intressebevakning. Språket, lokalkännedomen och skattetjänsten är några saker som också kan lyftas fram utifrån undersökningen, berättar West.

Svaga sidor som framkommer är att kommunikationen till fältet kan förbättras. Lokalavdelningarna önskar också att förbundet ökar sin synlighet och satsar mera på positiv marknadsföring.

– Vår kommunikation kan förbättras och det var också tanken när vi anställde Josefine Silfver-Majors som kommunikationsassistent. Här är fokus på att förbättra kontakten till lokalavdelningarna och till hennes arbetsuppgifter hör både den externa och interna kommunikationen, förklarar West.

I undersökningen framgår det att ÖSP har många olika möjligheter att på olika sätt påverka. Möjligheter är också utmaningar, till exempel genom att med begränsade resurser nå ut till fler.

– Vi försöker på olika sätt arbeta med till exempel konsumentupplysning, men det är samtidigt en utmaning att nå ut med vårt budskap.

Likt andra verksamheter i samhället finns det också hotbilder för ÖSP. Jordbrukets lönsamhet har under senare år varit dålig och samtidigt pågår det en strukturomvandling mot allt större enheter och antalet producenter minskar.

– När antalet producenter blir färre är det också svårare att skapa engagemang. Vi har också en medlemskår som representerar skilda näringar och när enheterna blir större och mera specialiserade kommer medlemmarna samtidigt längre från varandra.

Många olika hot

Ett annat yttre hot är miljö- och klimatpolitiken. Samtidigt ges ofta en negativ bild av jordbruket i media.

– Till exempel hamnar ofta köttproduktionen i fokus och vinklas negativt i medier.

Även åldersstrukturen bland jordbrukarna är ett hot.

– Här är det mycket viktigt att vi får med unga jordbrukare som både märker och upplever att ÖSP:s verksamhet är viktig, konstaterar West.

I undersökningen framgår också att lokalavdelningarna har en mycket viktig uppgift. De ger en mångfald i verksamheten, bär vidare traditioner och möjliggör att förbundet har en bred representation.

– Ni är med och påverkar och bevakar lokala frågor gentemot förbundet. Lokalavdelningarna är mycket viktiga för att bibehålla medlemmarna i förbundet och är en viktig länk mellan förbund och medlem, konstaterar hon.

Den rollen anses också vara viktig i framtiden. Lokalavdelningarna skapar social samvaro och gemenskap och i svaren finns också starkt med att det finns framtidstro trots utmaningar.

– Något som också framkommer är att de flesta medlemmar inte vill ha sammanslagningar av lokalavdelningar, utan ökat samarbete istället. Det finns en rädsla för att antalet aktiva medlemmar och förtroendevalda minskar om avdelningar sammanslås.

– Därför anser vi på förbundsnivå att eventuella initiativ om sammanslagningar inte ska komma från oss utan från lokalavdelningarna själva, säger West.

Oro för få generationsväxlingar

På mötet i Tjöck lyftes det från lokalavdelningarnas ordföranden upp farhågor om att generationsväxlingarna antal är få. 

– De är för få och det är oroande med tanke på framtiden och orsaken är lönsamheten. Oavsett om man vill föra fram en positiv ton vid köksbordet när barnen är med är det inte alltid lätt att göra det, säger Samuel Ingves, ordförande för Sideby lokalavdelning.

Det finns också en önskan om att SLC ska fortsätta ordna evenemang som Oss bönder emellan.

– Det är ett uppskattat evenemang bland våra medlemmar, säger Jan-Anders Lindfors, ordförande för Övermark lokalavdelning.

En annan aktuell fråga som Roger Backholm (Korsnäs) lyfte var det ökade intresset från olika aktörer att hitta nya fyndigheter av malm.

– Här skulle det vara bra med information till markägare om rättigheter och skyldigheter när det gäller inmutning, för det springer folk i skogen och letar efter fyndigheter här, säger han.

Den 13 november håller ÖSP:s fullmäktige höstmöte och den 11 december är det dags för förbundets höstmöte.