Jordbruk SLC

ÖSP lämnade in
förvaltningsklagan över beslutet
om Vasa hamnväg

Österbottens svenska producentförbund har lämnat in en förvaltningsklagan om förfarandet vid valet av vägsträckning för Vasa hamnväg då NTM-centralen i Södra Österbotten har beslutat att gå vidare med det så kallade Vikby-alternativet.

ÖSP lyfter i sin klagan fram att beslutet baserar sig på föråldrade uppgifter och att inte alla omständigheter som påverkar valet av vägsträckning har utretts i tillräcklig omfattning. Det här gäller särskilt de kostnadsberäkningar som ligger till grund för valet.

– Man har till exempel helt förbisett i planeringen att området är invallat och pumpas för att hållas brukbart. Det finns inte alls noterat i kostnadskalkylerna vad det kostar att göra de ändringar som krävs för att torrläggningen skall fortsätta att fungera och det skall bli möjligt att även i fortsättningen bedriva ett effektivt jordbruk på området, säger Stefan Thölix som är ordförande för ÖSP:s hamnvägsarbetsgrupp och själv jordbrukare.

Växelverkan med de som berörs har inte heller fungerat tillräckligt bra då man inte i något skede varit i kontakt med de torrläggningsföretag som finns i området.

I klagan lyfts byggandet av Prisma i Liselund upp och planer på batterifabriker som inte beaktats i MKB:n. Mycket har skett i de områden som berörs sedan planeringsprocessen inleddes och mängden trafik och trafikströmmarna har ändrats sedan miljökonsekvensbedömningen blev färdig.

Därtill har de negativa effekterna på byastrukturerna och invånarnas närmiljö och livskvalitet helt lämnats obeaktade.

– Beslut om omfattande samhällsbyggnadsprojekt med bestående konsekvenser kan inte fattas baserat på föråldrat och bristfälligt faktamaterial vilket dessutom har använts selektivt och subjektivt, konstaterar Stefan Thölix.