Ospf7
Inte alla, men många har vaknat och insett vikten av en inhemsk livsmedelsproduktion på grund av det pågående kriget. Nu måste priserna upp men handeln är en tuff förhandlare, sa Tom Åstrand, vd för ÖK, i sin marknadsöversikt som ÖSP:s fullmäktige fick ta del av.
Jordbruk SLC

ÖSP:s fullmäktige: Priserna
på livsmedel måste upp nu

Det är mycket som är nattsvart inom jordbruket just nu. Men den svåra situationen har påverkat allmänhetens medvetenhet om vikten av en inhemsk livsmedelsproduktion. Och trycket på att höja producentpriser är hårt, konstaterade ÖSP:s fullmäktige.

– Vi har tidigare sagt att det kanske krävs ett krig för att allmänheten ska inse att vi behöver en inhemsk livsmedelsproduktion. Nu är vi där trots att inte alla har vaknat ännu. Men krisen som nu pågår kommer att ge resultat och allmänt sker det nu ett uppvaknande, säger Tom Åstrand, vd för Österbottens Kött.

Han höll en marknadsöversikt i måndags på ÖSP:s fullmäktigemöte på Yrkesakademin i Österbotten i Gamla Vasa. Mötet ordnades som hybridmöte, alltså digitalt med flera som deltog på distans och med drygt 25 personer fysiskt på plats på YA.

Några motioner hade inte inlämnats – ett bevis för att det som sker just nu är omvälvande för alla. Det pågår ett krig i Europa som ytterligare har gjort tillvaron ännu mer osäker och drivit upp kostnaderna för jordbruket ytterligare.

– I nästan 90 år har ÖK idkat ett långsiktigt samarbete med sina medlemmar och producenter för att upprätthålla och utveckla en lönsam köttproduktion regionalt. Det rådande marknads- och säkerhetsläget i Europa skapar en stor osäkerhet och tuffa utmaningar för den inhemska köttproduktionen.

– Det är mycket som inte går ihop just nu och det är svårt att ha ett längre perspektiv än några månader framåt vad gäller tillgången på och kostnaderna för gårdarnas insatsfaktorer, säger Åstrand.

Alla i samma båt

Samma gäller också för växthusbranschen som dras med enorma kostnadsökningar, vilket kan komma att påverka odlingsarealen redan nästa vinter.

– Växthusodlarna står inför många utmaningar och flera står inför beslutet om de ska odla något nästa vinter på grund av de höga elpriserna. Trots att vi har produkter som ligger i tiden så är jag orolig för inflationstakten samt också hur konsumenterna påverkas av minskad köpkraft. Kristallkulan är diffus just nu, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.

Mjölksektorn är också drabbad av höga foderkostnader. Hälften av kornas foder kommer från kraftfoder, spannmål och proteinfoder, framförde Mats Broända, medlem i Maitosuomis styrelse.

– Mjölkproducenterna påverkas också mycket av prishöjningarna och har behov av konstgödsel. På många gårdar funderar man just nu på hur vi ska producera tillräckligt med foder för att hålla igång produktionen också under nästa vinter. Så läget är oroande, säger Broända.

Åstrand konstaterar att i ett marknadsläge där priset för korn närmar sig 400 euro tonnet är nuvarande producentprisnivåer helt otillräckliga. Och finns det ens foder nästa år och hur blir det med tillgången på konstgödsel? I dag är det ingen som har ett klart svar på de frågorna.

– Vi vet inte när vi kommer ur krisen och till vilka villkor. Hittills har vi inom ÖK tillsammans med våra producenter ganska långt kunnat upprätthålla en normal verksamhet vad gäller djurförmedling och slaktavhämtningar och det här är möjligt så länge det finns foder ute på gårdarna, men hur det ser ut till hösten kan ingen säga för att inte tala om ingången på nästa år. Jag vill också rikta en eloge till producenterna som håller ut för många har det riktigt tufft just nu.

Enligt Åstrand började Atria redan tidigt i höstas höja producentpriserna inför den kostnadsinflation som uppenbarligen var på väg och Atria har därmed höjt köttpriserna flera gånger under förra hösten och nu under vårvintern.

– Men ingen kunde förutspå kriget som ytterligare förvärrat läget. Och vi är också medvetna att det krävs ytterligare rejäla prishöjningar, men slakteriernas möjligheter att tillräckligt snabbt och helt kompensera för de stigande kostnaderna är utmanande.

Ospf9
Producentpriserna måste upp snabbt för att jordbruket ska överleva den pågående krisen. Det var fullmäktige överens om i måndags. Nu kan vi inte ge efter om den inhemska produktionen ska överleva, sa Niclas Sjöskog (närmast). Bredvid honom ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Kan inte kommentera rykten

De senaste veckorna har det florerat rykten om att köttbranschen rivit upp eller omförhandlat avtalen med handeln. Åstrand kan inte kommentera ryktet, men ställde en retorisk fråga till fullmäktige:

– Det är nu köttbranschen borde ta fajten med handeln när vi har ett krig i Europa och kostnaderna skenar – nu har vi alla motiveringar och fakta. När ska vi annars göra det om inte nu? frågar han.

Men han påminner om att handeln är en mycket tuff förhandlare.

– Köttindustrin har fått igenom prishöjningar, men det går för långsamt. Frågan jag ställer mig är om handeln riktigt insett allvaret ännu – men fortsätter det så här så kommer de sannolikt att göra det, säger Åstrand.

En positiv trend just nu är att de europeiska köttpriserna är på kraftigt stigande samtidigt som det finns tecken på att produktionsmängderna i de stora köttproducerande länderna minskar avsevärt. Krisen i Ukraina påverkar hela den europeiska köttproduktionen både vad gäller tillhandahållande av produktionsfaktorer och kött.

– Nu måste handeln och marknaden i Finland vakna för på sikt är det ingen självklarhet att det finns kött att importera. Ifall kriget i Europa blir utdraget kan det även leda till brist eller ojämn tillgång på vissa köttprodukter redan under detta år, menar han.

Det vore kanske bra, anser Bjarne Mara från Korsholm.

– Konsumenterna är vana med att det alltid finns kött i butikshyllorna. Jag tycker förädlingsindustrin skulle skaffa en förhandlingsförmån om hyllorna blir lite tommare. För en gångs skull har inte handeln en position där det finns tillgång på kött, säger han.

Niclas Sjöskog fortsatte:

– Under 25 år som jag varit med har handeln pressat priserna så långt det går. Nu kan vi inte ge efter om den inhemska produktionen ska överleva. Det måste ske till alla medel att producentpriserna höjs.

Ospf8
Conny Englund från Pedersöre är oroad av läget inom jordbruket, men betonade vikten av att alla nu jobbar tillsammans. Det är viktigt att vi tar hand om varandra och hittar lösningar för hur vi bättre kommer fram med våra produkter, säger han.

Priserna måste upp

Prishöjningar av konsumentpriserna eller att handeln fördelar mer av sin vinstmarginal vidare i livsmedelskedjan gäller alla sektorer.

– Vi måste också få upp priserna för våra kostnader har också stigit kraftigt, poängterade potatisodlaren Mikael Hoxell från Dagsmark och frilandsodlaren Christer Finne från Solf.

I väntan på att producenterna ska få rättvist betalt måste jordbrukarna också fundera på den egna växtodlingen. Roger Backholm från Korsholm efterlyste mer information om hur odlarna kan minska beroendet av konstgödsel.

– Den konventionella odlingen måste börja tillämpa mer ekologiska principer och få in en mer varierande växtföljd. Det går inte att odla korn och havre hela tiden för ensidig odling kräver mer konstgödsel för att få det att växa. Men med tanke på att tiderna med billig gödsel troligen är förbi måste vi börja tänka om och också odla mer bönor, ärter, klövervallar och fånggrödor, säger han.

Frågan om mer information och rådgivning till odlarna på fältet förpassades vidare till ÖSP:s spannmålsutskott.

– Vi ska ta tag i det här och arbeta vidare, säger ombudsman Fredrik Grannas.

Conny Englund från Pedersöre konstaterade att trots alla utmaningar så har jordbrukarna ett mycket viktigt arv att förvalta. Han efterlyste också forum för producenter som vill bli bättre på att bemöta konsumenterna.

– Alla behöver inte göra det, men genom ÖSP kunde vi skapa en plattform där vi lär oss hur vi bemöter konsumenter och hur vi bättre hanterar media. Vikten av det här märks tydligt i vår egen gårdsbutik och dit kommer medvetna konsumenter.

– Det finns ett engagemang för det inhemska jordbruket och här kan vi bättre utnyttja människokapitalet inom jordbrukarkåren. Det är viktigt att vi tar hand om varandra och hittar lösningar för hur vi bättre kommer fram med våra produkter, säger han.