Jordbruk SLC Marknad

ÖSP:s spannmålsutskott:
Kartlägg nu redan vem
som ska köpa din spannmål

ÖSP:s spannmålsutskott sammanträde i veckan för att diskutera läget inom spannmålsmarknaden. Utskottet konstaterade att odlarna behöver nu vara aktiva och kartlägga marknaderna och kontraktsalternativen för den egna gården inför kommande säsong.

Nu är det tid att odlingsplanera och samtidigt kartlägga vem som är köpare för det man odlar. Utskottet råder odlarna att vara öppna med kontraktsalternativ. I dagens läge finns det en hel del olika alternativ som man bör bekanta sig grundligt med som odlare. Det är bra att nu redan bekanta sig med höstens priser och eventuellt binda en del av skörden om det känns motiverat. Genom att sälja jämnt under året sprids riskerna.

Utskottet råder odlarna att bekanta sig med nättjänsten Spannmålstorget (viljatori.fi) och även att sätta ut säljanbud på den egna spannmålen. Då gäller det att räkna ut ett gårdspris själv för den mängd och kvalitet man kan erbjuda. Känns Spannmålstorget som en obekant plats kan man ta kontakt med Rikard Korkman på SLC eller Fredrik Grannas på ÖSP som hjälper till så att du kommer igång.

Höstens priser ifjol var mycket glädjande, men nu går vi in i en period där det är mycket svårt att förutspå hur prisläget utvecklas. Terminspriserna för den kommande skörden är i dagsläget betydligt lägre än dagspriserna.

Det vi känner till är att efterfrågan på inhemskt foderprotein är stort. Ärter och bönor kommer att ha god efterfråga, utskottet ser gärna att priset på proteingrödor kunde vara bättre men dessa växter gör gott för växtföljden och har ett bra förfruktsvärde.

Havre är det sädesslag som vi från Finland kan exportera. Tyskland ökade ifjol importen rejält och vi hoppas att trenden fortsätter i år. För foderspannmålens del räknar industrin med i stort sett samma behov som senaste år.