Jordbruk SLC

ÖSP:s styrelse:
Nu måste regeringen
vidta åtgärder

Nu om någonsin behövs åtgärder från regeringen för att trygga den inhemska livsmedelsförsörjningen. Det konstaterade ÖSP:s styrelse som sammanträdde i måndags.

Styrelsen anser att Finlands regering omgående likt den svenska bör bevilja ett krispaket på minst 100 miljoner euro till jordbruket.

– Svenska regeringen beviljade nyligen ett krispaket på 1 miljard kronor till jordbruket och här kan vi inte vara sämre. Med tanke på de kraftigt ökade kostnaderna som drabbat i synnerhet jordbruket på kort tid måste åtgärder vidtas nu, säger förbundsordförande Tomas Långgård.

Styrelsen anser också att det börjar bli hög tid att genom striktare lagstiftning stärka producentens roll i livsmedelskedjan. Något som jord- och skogsbruksminister Jari Leppä hotat med ända sedan sommaren. 

– Inget har hänt men nu med tanke på det svåra läget som förvärrats ytterligare på kort tid måste något ske. Handeln uppvisar rekordvinster samtidigt som jordbrukets lönsamhet försämrats kraftigt, vi måste snabbt nu få en rättvisare balans inom livsmedelskedjan genom lagstiftning, menar Långgård.

Vidare anser ÖSP:s styrelse att avtalen som förädlingsindustrin ingått med handeln till för låga priser måste omförhandlas. Ingen producent har råd att vänta till hösten, det här måste ske nu.

– Det gäller avtalen för både kött- och mjölksektorn. Nu kan inte handeln räkna med att det framöver finns tillgång på importerade varor och därför är det hög tid att slå vakt om den egna livsmedelsproduktionen, säger han.

På grund av kostnadskrisen inom jordbruket kräver ÖSP:s styrelse att det förhöjda LFA-stödet måste tillbaka i Finlands förhandlingar om CAP-2023.

– Det är inte motiverat med situationen nu att ta bort det förhöjda LFA-stödet som är särskilt viktigt för husdjursgårdar med egen foderproduktion och familjejordbruket. Det här anser också flera förbund inom MTK på den finska sidan, konstaterar Långgård, som samtidigt ger ett exempel på vad LFA-stödet betyder för jordbruket i en kommun.

– År 2020 betydde det förhöjda LFA-stödet 440.000 euro till husdjursproducenterna i Vörå kommun. Kompensationerna i nuvarande förslag är noll för enmagade sektorn som är viktig i Vörå och även för nötsektorn täcker inte ett lite högre nordligt stöd bortfallet, säger han.

Ytterligare betonar styrelsen att Finland måste sänka bränsleaccisen till EU:s miniminivå.

– Nu måste vi få betydligt mer kompensation på grund av det nu höga bränslepriset och drygt 40 miljoner euro till som det skulle handla om vore viktigt att kunna få utnyttjat i form av återbäring, säger han.

Och fortsätter:

– Utöver det bör landets regering nu fatta beslut om att ta bort fastighetsskatten för jordbruket inte bara för ett år utan för alltid. Det har man också gjort i Sverige. Alla de här åtgärderna är viktiga nu och behövs för att förbättra de mycket svåra förutsättningarna för jordbruket.