Vaxtodlingskvall 1
Fältvandring på gång under växtodlingskvällen i Vörå. Ett femtiotal deltagare slöt upp i tillställningen i Tuckor. Här synar ProAgria Lantbrukssällskapets växtodlingsrådgivare Richard Rex läget i ett närliggande fält.
Jordbruk SLC

Österbottniska växtodlingskvällar lockade över 100 deltagare

Två österbottniska växtodlingskvällar med spannmåls- och växtskydds- och mikronäringsinformation samt tillhörande fältvandringar var välbesökta tillställningar i början av juli.

Det var fullsatt och trångt på vindsvåningen på Tuckor byagård då ÖSP och Greppa Marknaden-projekt arrangerade informationsrik växtodlingskväll i Vörå den andra juli.

– Uppslutningen är över förväntan. 52 deltagare är här ikväll. Det är dubbelt mera än på den motsvarande tillställningen i Vörå ifjol, kommenterade ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

– Gårdagens tillställning i Närpes då Rikard Korkman redogjorde för det aktuella läget på spannmålsmarknaden lockade i sin tur 52 personer. Exakt lika många deltagare alltså.

– Vi befinner oss mitt i odlingssäsongen. Efter vidtagna växtskyddsåtgärder blir det att vänta på skördeperioderna, fortsatte Grannas.

Odlingsmässigt såg det lovande ut i fälten i början av juli eftersom största delen av landet hittills hade varit förskonat från extremtorka eller långa regnperioder.

I Tuckor var det Fredrik Grannas som levererade den aktuella spannmålsöversikten eftersom Rikard Korkman var upptagen med ett annat uppdrag på Kimitoön.

– Vad gäller aktuella odlingsarealer på spannmålssidan är korn den gröda som har minskat mest arealmässigt under det här året. Rypsodlandet har i sin tur ökat, men inte i samma utsträckning som väntat.

– Kumminodlandet har ökat med 18 procent. Men till exempel bondböna har minskat med 33 procent eftersom många har övergått till ärtodling, exemplifierade Grannas.

Inhemska spannmålspriser inte i paritet med börspriser

Grannas framhöll att efterfrågan på inhemskt spannmål är svag just nu.

De inhemska spannmålspriserna är dessutom klart lägre än internationella börspriser för närvarande. Utvecklingen ser ut att hålla i sig åtminstone tills utvecklingen av skördeutsikterna i Finland klarnar.

Några aktuella orsaker som bidrar till att sänka spannmålspriser: De första veteskördarna har erhållits i USA och Svarta havet. Skördar av ryskt FOB-vete och majsskördandet i USA är också delorsaker i sammanhanget.

Exempel på faktorer som bidrar till att driva upp spannmålspriserna: eurons försvagade kurs i relation till USA-dollarn och sämre skördar i Frankrike.

– Kornskördarna i Frankrike har varit sämre på grund av ovanligt mörkt och vått väder på sistone. Också den totala spannmålsskörden i landet har minskat.

Produktionen av havre ser ut att öka i global mening samtidigt som EU:s havremarknad har minskat, framhöll Grannas under sitt föredrag.

Vaxtodlingskvall 2
ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas redogjorde för det aktuella läget för spannmålsmarknaden på växtodlingskvällen i Vörå.

Hönshirs nytt gissel att beakta i finländska fält

Arto Markkula från Syngenta förmedlade aktuell växtskyddsinformation på evenemangen i Vörå och Närpes.

– Det är viktigt att konsekvent använda växtskyddsmedel under hela odlingssäsongen, från grodden och framåt, för att kunna erhålla bättre skördar, betonar Markkula.

Exempelvis mögelsvampar och toxiner är ett vanligt problem speciellt i havrefält.

– Det går inte bekämpa mögelsvampar. Men man kan gå in för att undvika sådana angrepp och åstadkomma en jämn utveckling genom att granska utsäden noggrant, säger Markkula.

Markkula rekommenderar också bekämpning av vetemyggor eftersom dessa sänker kvaliteten på veteskörden märkbart.

Bladfläckssjuka är en vanlig sjukdom som ofta börjar märkas i fälten i början av juni. Det är viktigt att börja förebygga och bekämpa åkomman i ett tidigare skede.

– Hönshirs är ett nytt gissel som har dykt upp i fält i östra och södra Finland under de senaste 3–4 åren. Ogräset är svårt att få bukt med när det väl har etablerat sig. Det finns risk för att hönshirs kan sprida sig även till västra Finland med frön, säger Markkula.

Sofie Yliheljo från Bionutria informerade i sin tur om vikten av att använda spårämnen, mikro- och makronäringsämnen, från grunden i växtodlingar.

– Det är viktigt att använda dessa ämnen i små mängder i ett tidigt skede parallellt med växtskyddsmedel.

– Likaså är det av stor betydelse att hålla koll på sprutvätskans pH-värde. Är pH-värdet högre än 6 försämras växtskyddsåtgärdernas effekter märkbart, betonar Yliheljo.

Vaxtodlingskvall 3
Det är viktigt att tillsätta mikro- och makronäringsämnen i växtodlingar. Likaså bör man hålla koll på sprutvätskans pH-värde vid användning av växtskyddsmedel, framhåller Sofia Yliheljo från Bionutria.