Jordbruk EU

Österrikes kansler hotar
att stämma miljöministern

Hanteringen av lagen om återställande av natur får politiska konsekvenser i Österrike. Det österrikiska folkpartiet ÖVP har lämnat in en brottsanmälan mot den gröna miljöministern Leonore Gewessler.

Österrikes konservativa förbundskansler Karl Nehammer anklagar Gewessler för missbruk av ämbetet. Enligt Nehammer har Gewessler missbrukat sitt ämbete genom att godkänna lagen trots koalitionspartnerns motstånd.

Ingen står över lagen, heter det i motiveringarna. Missbruk i ämbetet är en allvarlig anklagelse enligt den österrikiska lagstiftningen. Sanktionerna betecknas som saftiga med dryga böter eller långvariga fängelsestraff.

Gewessler hade inte rätt att tvinga republiken Österrike att rösta för restaureringslagen, förklarade förbundskanslern i ett brev till EU-rådets ordförandeskap. Den österrikiska åklagarmyndigheten ska nu ta ställning till en begäran om domstolsbeslut.

Miljöminister Gewessler medger att hennes ståndpunkt kan möta motstånd i Österrike, men hon ser med lugn och ro fram emot en rättegång. Jag är övertygad om att lagen måste antas vid detta tillfälle, förklarade hon på måndagen.

Läs också: EU antog lagen om återställande av natur