Getreidezug 246 001 Zog Am 1303433
Transittrafiken med spannmål från Ukraina genom Östeuropa löper inte på bästa möjliga sätt. FOTO: Cordel Schwella
Jordbruk EU

Polen och Ukraina enades om
transit för ukrainsk spannmål

En grupp östliga EU-länder med Polen i spetsen har stoppat transittrafiken med spannmål och andra agrarprodukter från Ukraina till exporthamnar i Östersjön. Polen och Ukraina lyckades på tisdagen bilägga tvisten. Spannmålen får igen passera Polen.

EU har kritiserar aktionerna och hänvisar till EU:s ensamrätt att styra den gemensamma handelspolitiken. Nu har Polens jordbruksminister Robert Telus nått ett samförstånd med Ukraina som gör det möjligt att fortsätta med transporterna.

Situationen i Östeuropa trappades upp de senaste veckorna, sedan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hotade att strama åt exporten av spannmål sjövägen från Ukraina via Svarta havet. Blockaden kan när som helst återupptas, varnade Lavrov.

EU har för sin del öppnat sina gränser för att som alternativ underlätta Ukrainas export av jordbruksprodukter landvägen via de östeuropeiska medlemsländerna. Men en del av spannmålen har olagligt saluförts till dumpade priser redan på vägen genom Östeuropa.

Missnöjet med situationen har ökat till bristningsgränsen hos producenterna i de aktuella öststaterna. Marknaderna för ett stort antal jordbruksprodukter är mättade med ukrainska produkter som kör fast och aldrig når sina destinationer.

Ska levereras utan omvägar

Statsministrarna i Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien har beklagat situationen i ett brev till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. De kräver att produkterna ska levereras till sina destinationer utan omvägar.

En del av varorna har under transporten försvunnit ut på lokala marknaderna i ifrågavarande transitländer. Det har resulterat i fallande priser och förluster, som de östeuropeiska producenterna inte har haft lust att ta på sin nacke.

De skadliga effekterna av prisdumping har föranlett ett stort missnöje i de östeuropeiska länderna. Regeringarna i Polen och Ungern beslöt senaste lördag att stoppa importen av spannmål och andra jordbruksprodukter från Ukraina.

Ungern och Slovakien anslöt sig till det ensidiga förbudet mot import och transittransporter. Åtgärden var ägnad att skydda de inhemska producenterna för fortsatt prisdumping. Bulgarien och Rumänien har också övervägt att ansluta sig.

Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyj reste på måndagen till Warszawa för att förhandla om fri lejd för landets export av vete, majs och andra jordbruksprodukter. Landsvägstransporterna måste tryggas.

EU pockar på sin ensamrätt

Under veckoslutet lyckades Solskyj tydligen övertala sin ungerska kollega István Nagy att avstå från transitblockaden. Nagy uppges ha försäkrat att Ungern också framöver garanterar fri lejd för transittrafiken med ukrainska jordbruksprodukter.

Denna vecka skulle Solskyj dessutom föra förhandlingar med sina ministerkolleger i Rumänien och Slovakien. Parallellt har Bulgarien varnat för risken att landet i sin tur översvämmas av ukrainska produkter.

EU-kommissionen beklagade den svåra situationen och kritiserade de inblandade länderna. Kommissionen inskärpte att det enbart är upp till EU-organen att besluta om handelspolitiken. Enskilda medlemsländer ska hålla sig utanför.

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski förklarade via Twitter att han varken har befogenheter att följa järnvägstransporter eller bevaka gränser. Agrarkommissionärens uppgift är att stöda Europas bönder, inget annat.

Under tisdagen hade Polen och Ukraina enligt uppgift löst problemet genom ”mekanismer” som ska förhindra olaglig dumpning av exportspannmålen i Polen. Enligt parterna ska detta garantera att inte ett enda ton ukrainsk spannmål landar på polsk mark.