Jordbruk

Över 30 gårdar sökte
åländskt extrastöd för
mjölkkor och kalvuppfödning

Drygt 30 ansökningar har lämnats in om det extrastöd för mjölkproduktion och kalvuppfödning som landskapsregeringen betalar ut på Åland till produktionsgrenar som drabbas hårdast av Rysslands krig i Ukraina.

I en tilläggsbudget på våren föreslog landskapsregeringen 250 euro per mjölkko upp till 140 kor samt 100 euro per kalv inom köttproduktionen. Men stödet är maximerat till högst 30.000 euro per gård och ifall det reserverade budgetbeloppet 475.000 euro inte räcker till kan landskapsregeringen göra en generell neddragning av stödet.

Jordbruksbyråns chef Sölve Högman har lovat en snabb behandling av ansökningarna eftersom många mjölkgårdar är hårt pressade. Han räknar med att stödpengarna kan betalas ut inom augusti.

Stödet på 250 för en mjölkko beräknas motsvara ca 3 cent per liter producerad mjölk medan de totala produktionskostnaderna för en liter mjölk anses ha stigit med 10-13 cent.

När de nya stödmöjligheterna blev kända poängterade Ålands Producentförbunds vd Sue Holmström att det viktigaste är att största delen av extrastödet går till husdjurssektorn ”som befinner sig i det absolut mest akuta läget”.