Italien 1
På sina håll kom vindarna upp i över 50 m/s och förstörde tak och byggnader.
Jordbruk EU Marknad

Omfattande ödeläggelse i Italien

Fjorton miljoner fällda träd, förstörda vägar, sönderblåsta stall, lerfloder som täckt allt i sin väg och hela skördar förstörda. Det är resultatet av de senaste veckornas oväder över hela Italien. Bondeförbunden räknar med runt en miljard euro i skador för jordbruket.

Italienarna är vana vid oväder och översvämningar, men de har sällan varit med om att hela landet drabbats av en lång rad katastrofer som nu. Ingen del av landet har kommit undan.

I hela Italien har det starka regnet och de hårda vindarna förstört många stall och bostäder. Samma gäller för lerfloderna, som lämnar oanvändbara fält och oframkomliga vägar efter sig.

På sina håll i nordöstra delarna regnade det 800 mm på två dygn (lika mycket som det normalt kommer på ett år), samtidigt som vinden stundtals var uppe i över 50 m/s.

Fjorton miljoner träd har fällts i nordöstra Italien och hundraåriga skogar har helt försvunnit. Skadorna bara på skogarna uppgår till minst en halv miljard euro.

Myndigheterna räknar med att det kommer att ta minst fyra år bara att flytta på alla träden, eftersom regnet förstört många av skogsvägarna.

Omfattande jordbruksskador

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det kom floder med vatten från himlen, konstaterar Rolando Manfredini, som är en av de ansvariga på största bondeförbundet Coldiretti.

Många bönder varit tvungna att slänga mjölken, eftersom transporterna inte kom fram. På italienska Rivieran har hälften av alla oliver förstörts. Po-slättens översvämningar har gjort att flera bönder blivit av med hela höstsådden på fälten.

Sardinien fick hagelstormar, med hagel stora som hönsägg, och oväder som förstörde stall och dödade djur. I sydöstra Italien har närmare sju tusen flerhundraåriga olivträd rotfällts av vinden och stora delar av grönsaksodlingarna har fått enorma skador.

På Sicilien och i sydvästra delen av landet har den starka vinden förstört citrusfrukterna, som snart skulle börja plockas.

32 människor har fått sätta livet till, främst på grund av nedfallna träd och störtfloder. Coldiretti har krävt att flera regioner deklarerar kristillstånd, vilket ger de drabbade bönderna större möjligheter att få ersättning för skadorna.

– Just nu försöker vi få en överblick av situationen för jordbruket runt om i landet, och vi hjälper de drabbade bönderna att komma på fötter igen. Det som hänt är inte bara ett tecken på klimatförändringar, för de får inte vara en ursäkt för att inte underhålla skogar och hålla bäckar och åar fria från skräp och växtlighet. Att skadorna blir så stora beror till stor del på detta, säger Rolando Manfredini.