Ledaren: Ödestimman närmar sig i Bryssel

EU-kommissionens orkestrerande hand har väckt missnöje i Europa vilket kommer att synas i valet. Detta betyder att allt fler av våra politiker kommer att försöka få fotfäste i staden för att lösa unionens ödesfråga: kommer den nationella suveräniteten att respekteras, eller tar federalisterna över spakarna för gott? påpekar Nicolas von Kraemer.

Ledarsticket: Eurovisionen mobiliserade Europas tysta majoritet

Vad kan då Eurovisionen säga om det politiska klimatet i Europa? Att medieopinionen och aktivismen inte återspeglar sentimentet bland européerna. Frågan är hur detta kommer att visa sig då den tysta majoriteten går till valurnorna i juni, frågar sig Nicolas von Kraemer.

Insändaren: Jordbrukets utmaningar måste tas på allvar

Vi har ett EU-val bakom hörnet och vi vet att det är på EU-nivå de centrala besluten angående även vårt jordbruk fattas. Vi måste se till att vi på de europeiska arenorna i högre grad för fram och väcker förståelse för de finländska förhållandena inom jordbruket, påpekar Henrik Wickström, riksdagsledamot för SFP.

Insändaren: Sann välfärd är att värna om dem som är mest utsatta

En sann välfärd innebär inte att en grupp får det allt bättre medan det från andra tas det som möjliggjort en fungerande vardag. Sann välfärd är att värna om dem som är mest utsatta för att alla ska ha en människovärdig tillvaro, skriver Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, och Cecilia Forsén, stiftssekreterare för församlingsdiakoni, i en gemensam insändare.

Insändaren: Jord- och skogsbruk i centrum för säkerheten

Huvudteman för den kommande EU-perioden kommer att vara ekonomi och säkerhet, där jord- och skogsbruket erbjuder hållbara lösningar. Hållbara lösningar för ett säkert Europa bygger på en ansvarsfull användning av förnybara naturresurser, påpekar Max Schulman, lantbruksentreprenör och EU-valkandidat.

Ledaren: BNP växer men ränteläget är känsligt

En räntesänkning skulle onekligen vara den motor som får euroområdets ekonomi att ta fart nästa år, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Den inhemska matens högsäsong är här och vi måste bli bättre på att ta vara på den!

Vi måste bli bättre att ta vara på den inhemska maten och dess olika säsonger, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Putins grepp om Ryssland hårdnar

När 71-årige Vladimir Putin på tisdagen inledde sin femte presidentperiod i Ryssland så handlar de internationella förväntningarna närmast om att hans grepp om landet kommer att bli ännu hårdare, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Lantbrukshandeln i Finland går hyfsat bra också i utländsk ägo

Man kan konstatera att lantbrukshandeln i Finland 2023 närmast tagit sig tillbaka till någon slags normalnivå, men vad strukturrationaliseringen och allt färre gårdar för med sig längre fram är fortfarande svårt att sia om, konstaterar Staffan Pehrman.

Insändaren: Östbanan – vem behöver den?

För tillfället är Östbanan en pil i vår landskapsplan, men vi vill göra allt för att den inte skall bli en linje som spökar på kartan i tiotals år och därmed skulle stoppa all utveckling på vårt område, skriver Crista Hällfors, Kristoffer Nilsson och Jesse Mårtenson.

Ledaren: Landsvägarna i uselt skick, men en bättring kan skönjas

För den här våren har Trafikledsverket och NTM-centralerna ett gemensamt mål på 4.000 kilometer med ny beläggning. I pengar är det ungefär 250 miljoner euro. Ett såhär omfattande beläggningsarbete har man senast genomfört 2020, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: En välfungerande bioekonomisk helhet kan vara nyckeln till framtiden

Lantbruket står inför betydande klimatrelaterade utmaningar och bioekonomin kan bidra till att skapa hållbara alternativ till den fossila ekonomin, konstaterar Staffan Pehrman.