Bagge 1
– Jag är inte intresserad av fårens index utan vill se djuren på plats, säger Josefin Norrback som ropade in två nya baggar till familjens farm i Pjelax, Närpes.
Jordbruk Marknad

På Får- och getdagarna behöver ingen köpa grisen i säcken

Omkring trehundra personer besökte Får- och getdagarna i Ilmajoki senaste veckoslut. Nytt för i år var den YouTube-livestreaming som gjorde det möjligt att följa evenemanget på distans. Som arrangör stod ProAgria Södra Österbotten i samarbete med utbildningscentret Sedu.

 Köplusten bland besökarna var aningen sval och baggauktionen som avslutade det två dagar långa evenemanget kan bäst beskrivas som lugn. Av tjugoåtta saluförda baggar – tio Texel, tre Oxford Down och femton Finsk Lantras – fick tio stycken nya ägare. Prisnivån på baggarna rörde sig mellan 350 och 850 euro.

Milla Alanco-Ollqvist, dagens mäklare och fårrådgivare vid ProAgria Södra Österbotten, är nöjd med arrangemangen men funderar att sommarens torka och dåliga ensilageskörd kan bidra till att försäljningen av baggar var blygsam då en del av fårfarmarna förmodligen kommer att låta betäcka färre tackor än normalt.

– Vanligtvis säljs omkring en tredjedel av baggarna genast och resten i ett senare skede, säger Milla. Tre av baggarna såldes på distans, men oftast vill en köpare se fåren och baggarna på plats för att själva försäkra sig om deras uppbyggnad.

Bagge 2
Milla Alanco-Ollqvist, dagens mäklare och fårrådgivare vid ProAgria Södra Österbotten, gladde sig åt att den svenske bedömaren Carl Helander ansåg de finländska baggarna vara av hög kvalitet.

Kotor, benvinklar och rörelsemönster

En av föreläsarna på fredagens getseminarium var texeluppfödare och agronomie doktor Carl Helander från Falköping som talade dels om utfodring av får utgående från egen universitetsforskning och praktiska erfarenhet, dels om fårhushållning och -avel i Sverige.

Under lördagen fungerade Carl – som tillsammans med sina föräldrar har 250-300 tackor varav 150 är Texel – även som bedömare i baggutställningen.

– Det är ett hedersuppdrag och väldigt kul, säger han. Jag dömer enligt hur jag själv vill ha mina djur; jag ser på kotor, benvinklar, rörelsemönster och på ryggen.

En bra bagge ska ha lagom med muskler – inte för extrema – och så ska den kunna stå på benen eftersom den ska kunna betäcka många tackor.

Under sin tid vid Sveriges Lantbruksuniversitet har Carl studerat utfodringsstrategier av tackor och lamm under stallperioden. Han har även undersökt hur foderintag, fodersortering, tuggbeteende och produktionsnivå hos högproducerande får påverkas av att man hackar och tidigarelägger skördetidpunkten av gräs och majs samt av att man utfodrar med fullfoder.

Studierna har visat att utfodring av hackat, tidigt skördat gräsensilage blandat med kraftfoder gör att foderintag och hull är bättre hos tackor liksom tillväxten av deras lamm. Enligt Carl kan man utfodra med majsensilage som enda grovfoder eller blandat med gräsensilage i en kraftfoderrik fullfoderblandning för lamm.

Bagge 3
Texeluppfödare och agronomie doktor Carl Helander från Falköping i Sverige vill att funktionaliteten bevaras bland utställningsdjur.

Vikten av en välmående vom

Carl Helander sätter fokus på fårens fysiologi och behov. Det är viktigt att vommen hålls frisk och är i balans. Ifall en farmare börjar ge kraftfoder åt sina djur ska ökningen ske långsamt så att bakteriefloran får tid att ställa om sig.

– Om man inte har mikroorganismer som tar hand om dåliga bakterier i tarmen får djuren inte den energi de ska ha, förklarar han. Om en tacka är mager har den utfodrats fel.

Samma långsamhetstänk gäller även när man introducerar nya gener inom avel. Carl tar de svenska fårägarnas import från Danmark som ett dåligt exempel.

– Man bättrade snabbt på musklerna men tappade i antal lamm per tacka, säger han. Det tog tio år innan populationsnivån kom tillbaka, så då är det bättre att göra som ni gör i Finland; att inseminera och välja ut några exemplar som är bra.

Yttre faktorer och känslan för ett djur är enligt Carl lika viktiga som fårens indexvärden: Kan det gå? Kan det stå på benen?

– Index är ett komplement och bra avelsvärden en bonus, säger han.

Jämfört med finländska farmer – som har 69 tackor i medeltal – är fårgårdarna i Sverige mindre i omfång men fler till antalet – cirka 9.000. Då räknas även de gårdar som bara har ett par får.

Av de gårdar som får stöd torde medeltalet tackor röra sig kring 70. Allt som allt, berättar Carl, finns det 300.000 tackor i Sverige. I snitt torde det betyda 33 tackor per gård.

– Fram till 2016 var prisutvecklingen positiv, men nu har den stagnerat och går neråt, säger han. Det är många som inte betäcker sina tackor i höst och vi kommer att få brist på lamm i vår. Generellt sett har vi ett underskott under det första halvåret och ett överskott under det andra.

Bagge 4
Blandade känslor. John Dahlin avvecklar som bäst sin fårfarm i Vörå. Till årsskiftet slutar han och hustrun Lisbeth med fåren efter 37 verksamma år.

Tackar för sig

Det är med blandade känslor som John Dahlin från Vörå deltar i årets Får- och getdagar. Efter 37 år som fårfarmare kommer han och hustrun Lisbeth att till årsskiftet avsluta sin verksamhet.

En del av de äldre tackorna är beställda medan slakttackorna säljs bort efterhand. I nuläget har de minskat från 170 till 107 djur och till Ilmajoki har de kommit för att auktionera ut tre baggar och tio tacklamm.

Alla utom två bagglamm såldes. De finns kvar till salu i Vörå liksom ytterligare 30 tacklamm.

– Vi slutar för att få ledig tid, säger John. Vi är redan pensionerade och det vore roligt att ha något av ryggen kvar efter att vi slutat.

Han minns hur bra priserna var i början av 1980-talet då paret startade upp sin gård.

– Då var tackorna dyrare än lammen och när vi före EU-inträdet sålde till slakt fick vi 43 mark per kilo, säger han. Idag är priset, med moms, cirka fem euro.

John tycker att Får- och getdagarna är en bra tillställning och skulle gärna ha sett fler djur till försäljning på plats, liksom fler köpare.

– Det vore synd om det här faller bort, säger han. Distansauktion är modernt och bekvämt, men tyvärr fungerar det väldigt dåligt att köpa avelsdjur på bild. Risken med nätauktioner är också att folk blir så lata att de inte orkar komma hit med sina djur eller att inga köpare finns på plats. Det är synd att det inte finns fler djur här idag då vi har en så kunnig domare som dessutom har kommit långväga ifrån.

Bagge 5
Christer Ollqvist från Vörå har fött upp texelbaggarna NLD Roger CO, Best In Show, som såldes för utropspriset 600 euro, medan tvåan, UKR Oswaldo, skapade en konkurrens som drev upp priset till 850 euro.

Framtida farmare

För Josefin Norrback från Närpes är utbildningscentret Sedu – där Får- och getdagarna hålls – en välbekant plats efter fyra år av agrologstudier. Sedus nyrenoverade ladugård togs i bruk senaste vecka och som en del av helgens evenemang höll utbildningscentret öppna dörrar.

Hemma på farmen i Pjelax i Närpes har Norrback 150 tackor. Tillsvidare är det Josefins pensionerade pappa, Bengt Norrback, som ansvarar för farmen då Josefin har valt att vidareutbilda sig till agronom i Helsingfors.

– Får- och getdagarna är en bra träffpunkt, säger hon. Vi träffas med fårfarmare, diskuterar med firmor, byter information och delar kunskap. Och det är roligt att det kommer någon från utlandet. De tar sig an saker på ett annorlunda sätt och har ny information åt oss.

– Carl är mycket kunnig, fortsätter hon. Han tycker man ska använda sig av många baggar för att det ger friskare djur och det är viktigt att ta in nytt blod i sin besättning. Men vi köper inte ny bagge varje år, kanske vartannat.

Josefin säger sig heller inte vara intresserad av index. Hon vill se djuret på plats. Och så önskar hon sig en bagge med syskon, för då vet hon att baggens moder varit fruktsam.

Familjen har kommit till Ilmajoki för att köpa en ny bagge och Josefin har främst siktet inställt på Christer Ollqvists texelbagge NLD Roger CO som i dagens uppvisning tog hem titeln Best In Show.

Slutsaldot blev hela två baggar och tio tacklamm, då familjen även köpte UKR Osmo av John Dahlin samt alla hans medhavda tacklamm.

– Jag är nöjd, säger en glad Josefin. Fast jag tycker inte om att de säljer på distans. Det är synd att så många säljare inte orkar köra hit.

Auktionspriser

- Utställningens Best In Show, NLD Roger CO, uppfödare Christer Ollqvist, Vörå, 600 euro
- UKR Oswaldo, uppfödare Christer Ollqvist, Vörå, prisbelöntes inte i utställningen, 850 euro
- Utställingens II UKR Olle, uppfödare John Dahlin, Vörå, 550 euro
- Utställninens III DS Matti, uppfödare Veli Ahola, Alavus, 550 euro
- I klassen Finsk Lantras var Ruuskan Puntti dyrast, uppfödare Mirja Ruuska, Äänekoski, 450 euro