Eko- och kompensationsersättningarna betalas till gårdarna fr.o.m. 23.5

Jordbrukarna får betalningarna på sina konton från och med 23.5, efter hand som kommunerna och NTM-centralerna godkänner betalningsmaterialen.

SLC - Img 6292
ÅPF och Hushållningssällskapet sågar ny åländsk vattenlag

I ett gemensamt remissyttrande om förslaget till nya vattenlag för Åland är Ålands Producentförbund och Ålands Hushållningssällskap kritiska till växande byråkrati.

Riksdagsledamöter vill trygga postutdelningen i skärgården

Riksdagsledamöterna frågar vilka åtgärder vederbörande minister tänker vidta, så att postutdelningen i skärgårdsområdena kring Nådendal, Pargas och Kimitoön tryggas i enlighet med postlagen och skärgårdslagen.

Sandra Bergqvist valdes till Folktingets ordförande

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist valdes till Folktingets ordförande på Folktingets 100 års jubileums sessionen i Mariehamn. Bergqvist tar över ordförandeskapet efter avgående ordförande Thomas Blomqvist.

Åländska ekoodlare får använda konventionellt utsäde i år

Ålands landskapsregering har beviljat alla ekoodlare tillstånd att under 2019 använda konventionellt producerat obetat utsäde. Landskapsregeingen har en lista över arter och sorter som får användas. De arter eller sorter som inte är med på listan måste vara ekologiskt godkända.

Sju finalister från Åland till EMBLA

Den åländska juryn har valt ut en finalist per kategori, totalt sju åländska finalister som får äran att representera Åland i den nordiska mattävlingen EMBLA i Reykjavik i månadsskiftet maj-juni. Den isländska bondeorganisationen Bændasamtök Íslands står som värd för tävlingen.

Sju nominerade matproffs från Finland till nordiska matpriset EMBLA

Sju bidrag från Finland tävlar i finalen i den nordiska mattävlingen EMBLA om en knapp månad på Island. Åland deltar i tävlingen som eget område och har även utsett sju finalister. Finalisterna har utsetts av en nationell jury i vart av de deltagande länderna. – Nivån på Finlands finalister är mycket hög. Dessutom visar de finländska bidragen på vilken imponerande bredd och vilket kunnande det finns inom vår mat- och dryckesbransch, säger Johan Åberg, jurymedlem i Finlands jury och lantbruksdirektör på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

SLC - 1 Img 6077
Ta vara på kålen och rotsakerna

SLC - Kaffe 1 6
Det är tufft att vara kaffebonde i Kenya

– Det är tufft att vara kaffebonde. Insatsvarorna är dyra, men priset vi får för kaffet är lågt, säger 29-åriga Judy Lingwilli (längst fram). Sedan mitten av 1980-talet har kaffeproduktionen i Kenya minskat med mer är två tredjedelar. Nu satsar landet på att öka produktionen. Samtidigt kräver kaffebönderna mer stöd, reformer och åtgärder mot ljusskygga karteller.

Finnfund investerar i ansvarsfull avokadoproduktion

Finländska utvecklingsfinansieraren Finnfund beviljar tanzanianska avokadoproducenten Africado ett 2,5 miljoner euro stort lån med säkerhet.

SLC - Pia Franzen
SLC Nylands ungdomsombud: ”Jag är uppvuxen i en fårbox”

SLC Nylands nya ungdomsombud heter Pia Franzén och är hemma från Tenala. Hon är utbildad agrolog från YH Novia och studerar för närvarande vidare för högre högskoleexamen vid Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK, därifrån hon utexamineras den sista maj.

SLC - Dsc 1329
Innebandy hjälper unga jordbrukare att slappna av

Framtidstro är inte någon bristvara bland yngre jordbrukare i norra svenska Österbotten. Det menar Anders Enlund som är ordförande för Norra Svenska Österbottens Unga Producenter. Föreningen satsar på innebandy som en sammansvetsande aktivitet framöver.