USA-soja skeppas i mängder in i EU

Sedan juli 2018 har EU-importen av soja från USA ökat med hela 121 procent till cirka 8,2 miljoner ton.

SLC - Niclas Sjoskog
Nu siktar Niclas Sjöskog på EU-valet

Mjölkproducenten Niclas Sjöskog från Purmo i Pedersöre som kom på femteplats bland SFP:s riksdagskandidater i Vasa valkrets, siktar nu mot Bryssel och ställer upp i EU-valet.

SLC - P040104 346532
EU håller jordbruket utanför USA-handelsavtal

Trots konflikten mellan Airbus och Boeing försöker EU sjösätta ett nytt handelsavtal med USA. Kommissionen eftersträvar ett snabbt resultat då tiden är knapp. Men jordbruket lämnas utanför samtalen, lovar handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU hotar USA med mottullar på frukt, ketchup och traktorer

USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.

SLC - Dsc 1341
Ökad offentlig upphandling viktigt mål för ekologiska sektorn

Om den offentliga sektorn ökar sitt användande av ekologiska produkter vore det ett klart framsteg. Kolsänkor är så pass viktiga idag att graden av kolbindning kan komma att påverka stödnivåer framöver. Detta framhölls på den tionde upplagan av Ekotankesmedjan.

SLC - 190415
Åtgärder krävs för att få viltstammen i Nyland i balans

SLC Nylands miljö-, skogs- och markpolitiska utskott hade viltfrågor som specialtema för sitt möte före påsk.

Möjligt att åberopa force majeure om fjolårets torka skapar problem

En del gårdar gjorde i fjol anmälan om force majeure med anledning av problem orsakade av exceptionell torka. Om samma force majeure fortgår på detta års sida fram till skördeperiodens början, behöver gården inte göra någon ny anmälan.

NHK är nu distributör av Silotites filmer

NHK har utsetts till distributör av Silotites sortiment av ensilagefilmer.

SLC - Dsc08863
Stormskador ”omskakande upplevelse” för SLC-basen

SLC:s förbundsordförande Mats Nylund tog bland annat upp utredaren Reijo Karhinens rapport och Finlands nyinrättade tjänst som Livsmedelsombudsman när han vid Ålands Producentförbunds vårmöte informerade om den aktuella jordbrukspolitiken både på riksnivå och i EU. Men han började med att berätta om sitt besök i stormhärjade åländska skogar direkt efter flygets ankomst på förmiddagen.

SLC - Dsc08888
ÅPF:s ordförande ser ljusning: Jordbruket börjar ses som miljötillgång

Ålands jordbrukare måste blicka tillbaka på det katastrofala fjolåret med den värsta torkan i mannaminne. Och det här året inleddes med Alfrida-stormen, som fruktansvärt hårt drabbade inte minst gallrade ungskogars värdefulla tillväxt. – Men man måste köra med det man har, citerade ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson framlidne affärsmannen Rafael Mattsson.

SLC - Dsc08901
Åländsk rådgivare i Bryssel: Det går att påverka EU:s beslut

– Det går att påverka EU och det är dumt om Finland inte utnyttjar chansen nu när landet från 1 juli blir ordförandeland. De syd- och mellaneuropeiska länderna driver alltid sina hjärtefrågor i motsvarande situationer, hävdade EU-valskandidaten Anton Nilsson på ÅPF:s vårmöte.

Jordbrukare oroliga över åkermarkens lägre avkastningsförmåga

Den enkät som gjordes under jord- och skogsbruksminister Jari Leppäs CAP-turné visar att den mest oroande miljöfrågan bland jordbrukare är åkrarnas lägre avkastning.