SLC - Stormpris
Osäkerhet kring åländskt timmerpris

Fredagen den 5 april är sista dagen som Ålands Skogsindustrier Ab betalar sitt garantipris på tall- och grantimmer till självverksamma skogsägare.

Priserna steg på GDT-auktionen

Noteringarna på mejeriprodukter steg för nionde gången i följd på Fonterras senaste GDT-auktion i Nya Zeeland.

Mjölkdelegationen: Oklarheten med djurskyddslagen och avbytarservicen oroar producenterna

Mjölkdelegationen uttrycker sitt missnöje över den oklarhet som råder gällande djurskyddslagen och avbytarservicen. Mjölkproducenterna behöver kontinuitet och framtidstro i sin vardag.

SLC - Dsc 1239
Kassaflödet, klimatavtryck och självhandledning i fokus på Bondebåten

Deltagarna på Bondebåten 2019 fick ta del av ett brett utbud av föreläsningar. Ekonomihantering, klimatpåverkan och självhandledning är exempel på några ämnen som det lades fokus på under överfarten från Vasa till Umeå.

SLC - Dsc 1262
Biogasanläggning i Vindeln unikt gårdsprojekt i Västerbotten

Den biogasanläggning som bröderna Thomas och Mattias Nilsson har etablerat vid sin mjölkgård i Vindeln är en unik satsning i Västerbotten. Av gödseln från den egna gården produceras både el och värme för eget bruk och försäljning.

SLC - Dsc 1282
Bondebåten populärt och trivsamt evenemang

Den andra upplagan av Bondebåten bjöd på föreläsningar, gårdsbesök i Västerbotten samt inte minst god mat och underhållning på hemvägen. Enligt Henrik Ingo på YA är det sannolikt att evenemanget får en fortsättning nästa år.

SLC - Maria Saarinen 2
Årets fiskebragd till Maria Saarinen

Fiskeriaktivator Maria Saarinen från Skärgårdshavets fiskeriaktionsgrupp har tilldelats priset Årets fiskebragd.

SLC - D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Spaniens landsbygd utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

Tukes utreder säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar

Brister som beror på konstruktionsplaneringen har upptäckts i de bärande konstruktionerna i PVC-hallar med stålstommar och i CE-märkningen av hallarna. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) utreder därför i år säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar.

SLC - Det Svenska Skogsbrukets Klimatpaverkan
Skogsbruket nyckelspelare också i Sveriges klimatarbete

Skogen är den viktigaste komponenten i Sveriges strävan att motverka växthuseffekten. Och en ökad avverkning ger större klimatnytta, så länge som tillväxten upprätthålls. Det är två av slutsatserna i en rapport som undersökt skogsbrukets klimatpåverkan.

EU finansierar igen skolmjölk och -frukt

EU-kommissionen lanserade förra veckan sitt senaste program för mjölk, frukt och grönsaker i de europeiska skolorna för läsåret 2019-2020.

Ekotankesmedja 2019 på YA i Österbotten

Den årligen återkommande Ekotankesmedjan ordnas nu för tionde gången och denna gång vid Yrkesakademin i Österbotten, Kungsgårdsvägen 30 A i Gamla Vasa torsdagen den 11 april.