SLC - Dsc 1309
En busslast med västnyländska bönder i österled

Lantmannagillena i Ingå och Degerby ordnade för en vecka sedan en vårutfärd till Östnyland.

SLC - Novia 1
Bioekonomi: Mer trähus en av trenderna

Byggande i trä, naturprodukter, närproducerad mat, naturturism och bioenergi hör till områden som i framtiden kan tänkas generera allt mer inkomster och arbetsplatser. Novias Mats Lindholm tror att de stora trähusbyggena kommer att bli fler i framtiden.

SLC - Ptt Rapport 1
Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska i år och även nästa år

Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska. Matens konsumentpris stiger under det här och nästa år. Det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd har publicerats

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd 2019 har publicerats på webbplatsen livsmedelsverket.fi.

SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.

SLC - Img 7640
Sommarevenemang vid lantbruksmuseet i Finbygränd

Lantbruksmuseet i Finbygränd, Tenala, är ett besöksmål för både vuxna och barn.

Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

Jordbrukarna aningen nöjdare med kontrollen av jordbruksstöd

Det sammantagna skolvitsordet för övervakningarna steg till 8,29 jämfört med 8,21 för två år sedan, uppger Livsmedelsverket.

Nya möjligheter för finländska fiskprodukter i Kina

De kinesiska myndigheterna har beviljat exporttillstånd till tre nya finländska anläggningar inom fiskbranschen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Hjortdjurslicenser kan sökas elektroniskt från och med onsdag

Från och med den 3 april kan man lämna in ansökan om jaktlicens på hjortdjur via Oma riista-tjänsten.

SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

SLC - Dsc07604
Mildare vintrar ställer nya krav på skogsbruket

Stormarna har inte blivit fler, men mildare vintrar och dålig tjäle i markerna medverkade till de svåra stormskadorna i Sveriges skogar åren 2005 och 2007. Det är en av slutsatserna som skogsskötselspecialisten Per Hazell från Skogsstyrelsen i Sverige presenterade vid Ålands Skogsvårdsförenings välbesökta vårmöte den 25 mars.