Kommentaren: Bra skogspolitik bygger inte på kvartalsekonomi

När det gäller skogsskötsel så måste ansvarsfulla beslutsfattare inse att beslut idag har konsekvenser femtio och hundra år framåt. I skogen fungerar ingen kvartalsekonomi, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Plantor 1 D Webben
Snart inleds leveransen av plantor från Mellanå Plant

Vinterns stormar har fällt tiotusentals kubikmeter virke. Men skadorna har inte varit så omfattande att det ännu märks i en ökad efterfråga på plantor vid Mellanå Plant i Dagsmark. I år beräknar verkställande direktör Rainer Bodman att plantskolan levererar aningen fler plantor än tidigare.

SLC - 89E24287A65A295E Org
Skogsarbetare exponeras för bakterier och mögel

Sjukligheten bland markberedarförare och skogsplanterare ökar under våren, när de arbetar i skogsföryngringsområden. Detta antas bero på att avfall från höstens och vinterns avverkningar som lämnats kvar på marken orsakar dammbildning när avfallet avlägsnas inför markberedning och plantering av trädplantor.

SLC - Avverkningar Illustration Webben
Ineffektiv klimatpolitik att minska avverkningarna i Europa

Om man minskar på avverkningarna i Europa kommer avverkningarna i resten av världen att öka med åttio procent av den europeiska minskningen. Det här visar en nyligen utförd LULUCF-studie.

SLC - Rojningskurs Parad 1 Webben
Skyddande tips för farligt röjningsarbete

Ålands Skogsvårdsförenings instruktör Mikael Berglund har efter den svåra nyårsstormen Alfrida cirka 450 kubikmeter stormskadad skog att röja upp på sin egen gård. Bland annat därför passade han på att gå den specialkurs om arbete i stormskadad skog som arrangerades på Åland för ett par veckor sedan.

SLC - Ungskog
Slyröjningen och vården av ungskog kan fortfarande förbättras

Skogscentralen granskade under 2018 resultatet av slyröjningsarbeten och vård av ungskog. I fältgranskningarna upptäcktes en betydande mängd arbeten som utförts fel.

SLC - Material Matters 1
Innovativa material med fokus på miljön

Forskningens framsteg möjliggör att syntetiska material allt oftare kan ersättas med miljövänliga alternativ. Material Matters-utställningen lyfte fram tio materialinnovationer under utveckling av forskare vid Aalto-universitetet.

SLC - Sjalvverksam
Självverksam

Ledarsticket: Nej till köttskatt betyder inte likgiltighet

Debatten om köttskatt börjar spåra ur. Det är nog andra tag som ska till om vi ska vända på klimatuppvärmningen. Men i anslutning till den pågående valdebatten börjar medierna nu mer eller mindre definiera dem som är emot köttskatten som ovilliga at satsa på klimatåtgärder. Det är vinklat och det är inte i enlighet med sanningen. Det är inte sagt att köttskatt ens bidrar till att bromsa klimatuppvärmningen. Det kan också vara tvärtom.

Ledaren: Gårdarna måste kunna utveckla annat än storlek

Koncentrationen av produktionen till stora gårdar under 2000-talet som vi talat så mycket om, har i själva verket varit ganska måttlig enligt en färsk rapport från institutet för naturresurser LUKE. En förskjutning har visserligen skett. Det som var medelstort för några decennier sedan uppfattas säkert inte på samma sätt i dag. SLC har i vilket fall som helst hela tiden betonat att familjejordbruket ska tas på allvar.

Tjänsten som livsmedelsombudsman lediganslogs på nytt

Den nya tjänsten som livsmedelsombudsman har lediganslagits på nytt. Ansökningstiden avslutas fredag 29 mars klockan 12.00. Motiveringen för att lediganslå tjänsten är att det kom för få ansökningar när tjänsten lediganslogs i vintras.

SLC - Dsc 1097
Restaurang HEJM fokuserar på lokala råvaror

Den kommande restaurangen vid Fiskets Hus i Vasa går in för att erbjuda en mångsidig meny i avslappnad miljö. För närvarande etablerar kocken och delägaren Mattias Åhman förbindelser med lokala producenter som ska leverera råvaror till restaurangen.