Skattefrihet på försäkringspremier ska nu gälla både skördeskador och djursjukdomar

​Försäkringar mot skördeskador och växtskadegörare befrias från skatt på försäkringspremier till utgången av 2027. Befriandet träder i kraft så fort som möjligt. I anslutning till det här befrias också försäkringar mot djursjukdomar från premieskatt. Den ändringen kan emellertid träda i kraft först efter att EU-kommissionen har godkänt ändringen. Det här beslöt riksdagens finansutskott under fredagen i sitt betänkande om regeringens proposition. Betänkandet är enhälligt, och det kommer utan tvekan att godkännas av riksdagen.

SLC - Dsc 1051
”Flera ben att stå på en nödvändighet på landsbygden”

Företagaren och mångsysslaren Jan-Anders Vesterlund blev officiellt ny spannmålsodlare i hembyn Karvat, Oravais, ifjol. Han skulle gärna utöka sin odlingsareal i framtiden om det finns praktiska möjligheter.

SLC - Img 4791
Lever för entreprenörskapet

En drivande framåtanda behövs för att bli en framgångsrik entreprenör. Det satsar 30-årige Christian Fred på med sin nystartade entreprenadfirma i Kalax i Närpes.

SLC - Dsc08268
I stormen Alfridas spår: Åländsk virkesexport till Raumo

De mottagna virkesvolymerna vid Ålands Skogsindustriers anläggning i Godby slog förra veckan åter rekord när skogarna nu rensas upp efter den katastrofala stormen Alfrida.

”Justerad” marginal för stormskadat virke

Åländska virkesinköparen Kennet Berndtssons entreprenörer har hittills drivit ut ca 10.000 kubikmeter stormskadat virke ur de åländska skogarna för leverans till Stora Ensos anläggningar i sydöstra Finland.

SLC - Tiertransporter
EU-parlamentet kräver krafttag mot djurtransporter

EU-reglerna för långa djurtransporter måste ovillkorligen följas. Det inskärper EU-parlamentet, som fordrar noggrannare kontroller, hårdare straff för brott mot reglerna och sanktioner mot medlemsländer som ser genom fingrarna.

SLC - Img 5838
Mustiga recept i februari

Värmande recept i februari.

SLC - Martin Richenhagen
Håll vargen borta med hjälp av åsnor!

​I Tyskland ökar vargplågan och attackerna mot får är nästan dagliga. Hur ska man bäst skydda sin boskap, undrar farmarna. AGCO-chefen Martin Richenhagen kommer med ett okonventionellt råd – skaffa en åsna!

Ledare: Ännu mycket oklart om CAP

Mycket kring hela CAP är ännu öppet och oklart men beredningen framskrider hela tiden, och minister Leppä framhåller bestämt att Finland har en klar linje för utformningen av reformen på EU-nivå. Det har åtminstone kommit fram under ministerns CAP27-turné. Det som Finland har klart för sig är närmast vilka ramar vi vill ha av EU. Det är långt ifrån allt som har sagts, det gäller inte minst hur vi nationellt ska tillämpa CAP27.

SLC - Halka
Halka

SLC - Skargardsdelegationen
Skärgårdens möjligheter ska framhållas också i nästa regering

Smidig skärgårdstrafik, digitalisering, smidiga skärgårdstjänster och skärgårdskaraktären som en positiv faktor i den regionala utvecklingen. Det här är mål, som skärgårdsdelegationen vill se i regeringsprogrammet efter riksdagsvalet i april. Skärgården erbjuder en enastående miljö att bo och arbeta i samt att tillbringa sin fritid i. Det säger delegationen i ett pressmeddelande från förra veckan i anslutning till en valdebatt i Lilla parlamentet.

SLC - Cap 2
CAP-turné i Salo Mycket ännu öppet men Finland har klara linjer

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) medger att mycket ännu är öppet kring EU:s kommande gemensamma jordbrukspolitik CAP27, när hans CAP-turné besöker Salo tisdag förmiddag. Finland har ändå ganska klara linjer och avsikten med CAP-turnén är inte minst att förankra dem. – Vi vet dock inte ännu när vi kan inleda programperioden för den nya politiken, säger ministern. Den är planerad att inledas 2021, men det kan hända att vi behöver ett eller kanske rentav två tilläggsår. Det är närmare 150 deltagare, varav cirka en femtedel svenska SLC-medlemmar, som anlänt till medborgarinstitutet i Salo tisdag förmiddag. Lite under hälften är under 50 år.