Ledare: Matens pris får ny uppmärksamhet

Österbottens Tidning och Vasabladet har kommit ut med uppgifter om handelns påslag på köttprodukter och pålägg. Uppgifterna baserar sig på en lista med en butiks inköpspriser som hittats av en slump. Det finns ingen anledning att tvivla på uppgifterna, men de är inte pinfärska. Det finns i alla fall också ett bondeled i livsmedelskedjan som är i ett trängt läge och som har mycket svårt att påverka sina priser. Därför behövs det mer genomskinlighet i livsmedelskedjan, hävdar Micke Godtfredsen.

SLC - Skatt
Förskottsinnehållning ett måste vid handel med privata skogsägare

När beskattningen av olika biinkomster från skogsbruket, till exempel ved, flis, julgranar och snittgrönt, flyttades från jordbruksbeskattningen till skogsbeskattningen för ett antal år sedan blev det också aktuellt med förskottsinnehållning på de här inkomsterna. I fjol lär skattemyndigheterna ha uppmärksammat att alla inte har förfarit så utan fortsatt som tidigare.

Blomqvist: Jord- och skogsbruket är en del av lösningen i kampen mot klimatförändringen

Novia får donation från ÖK

Andelslaget Österbottens Kött donerar 10.000 euro till naturbruksutbildningarna vid Yrkeshögskolan Novia.

Novia får donation av Snellman

Snellmans Köttförädling Ab donerar 10.000 euro till Yrkeshögskolan Novias naturbruksutbildningar.

Nästa vecka visar Finland upp sig på världens största matmässa i Berlin

Nästa vecka börjar Grüne Woche-mässan i Berlin där Finland medverkar som partnerland. Finlands tema för mässan är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

Fjolårets djurantal kan anmälas fram till mitten av februari

Jordbrukarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de haft i sin besittning i fjol i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi). Anmälningstiden utgår 15 februari. Anmälan om djurantal är obligatorisk för gårdar som har ansökt om ersättning för djurens välmående för svin eller fjäderfän i fjol. Ersättningsbeloppet beräknas utifrån det anmälda djurantalet.

Ersättningar för torkan kan sökas i januari

Livsmedelsverket betalar tilläggsstöd till gårdar som drabbats av produktionsförluster till följd av de exceptionella väderleksförhållandena under växtperioden 2018. Stödformerna är tilläggsbetalning till nordligt hektarstöd och tillfälligt särskilt nationellt stöd.

Regeringen gav förslag om statsborgen för likviditetslån

Regeringen överlämnade torsdag eftermiddag ett lagförslag till riksdagen om statsborgen för likviditetslån till gårdarna som beviljas av bankerna. I samband med regeringens budgetförhandlingar beslutades att propositionen om statsborgen ska lämnas till riksdagen i mitten av januari 2019.

SLC - Protest
Italiens bönder protesterar mot brist på katastrofhjälp

Tusentals bönder demonstrerade i tisdags utanför det italienska jordbruksministeriet i Rom. De protesterade mot att regeringen inte i budgetpropositionen ökat finansieringen till böndernas stödfond, som skjuter till pengar vid olika katastrofer.

SLC - Brexit
Brexit utan avtal kan bli kaotisk för bönderna

Risken för en hård Brexit ökar dag för dag. Enligt uppgift ska det brittiska parlamentet redan nästa tisdag rösta om brexitavtalet med EU. Utan ett avtal väntar kaos för de brittiska bönderna, varnar producentorganisationen NFU.

SLC - Storm1
Generatorn blev kalkonernas räddning under elavbrottet

Stormen på nyårsdagen bidrog till omfattande elavbrott och stormskador i Vasaregionen. En av de som drabbades av både vindfall och elavbrott var kalkonproducenten Daniel Helenelund i Solf. Strömmen var borta i femtio timmar och det gjorde att generatorn fick gå på högvarv.