SLC - Lpx 161723
EU-arbetsgrupp ska granska problemen inom sockersektorn

Det låga sockerpriset framkallar oro i flera sockerproducerande EU-länder. EU-kommissionen utesluter interventionsåtgärder, men tillsätter en specialarbetsgrupp som ska titta på sockermarknadens problem.

SLC - Lpx 136912
Danmark ska leda forskning om global antibiotikaresistens

Ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum för bekämpning av antibiotikaresistens ska grundas i Danmark. Ett samförståndsavtal om saken har tecknats med det internationella forskarnätverket för jordbruk CGIAR.

Ekologisk havre exporteras i container direkt från Gårdskulla Gård

Gårdskulla Gård i Sjundeå exporterar ekologisk havre nästa vecka och projekten Farmers Grain Export och EkoNu! passar då på att informera om spannmålsexport och ekosortförsök.

Cap-reformen i full gång – ministeriet efterlyser workshopdeltagare

JSM vill göra så många intressegrupper som möjligt delaktiga i arbetet med Cap-reformen. Därför kan vem som helst föreslå deltagare i 27 workshoppar.

EU:s agrarproduktion ökade med sex procent ifjol

Värdet av EU:s jordbruksproduktion ökade under 2017 med i medeltal 6,2 procent, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. Största ökningen noteras för Estland. Finland stampade på stället.

SLC - Ed Mayo14112018
Plattformskooperativ främjar en hållbar delningsekonomi

Plattformsekonomin revolutionerar affärsverksamheten. Plattformar som exempelvis Uber och Airbnb skapar värde och får marknaderna att växa. Professor Ed Mayo, generalsekreterare på Cooperatives UK, talade om ägarskapets betydelse på Pellervos temadag om plattformskooperativ.

EU nobbar USA-krav på tillträde för livsmedel

EU kommer inte att förhandla med USA om mer import av amerikanska jordbruksprodukter. Det svaret gav handelskommissionär Cecilia Malmström under ett besök i Washington senaste vecka.

SLC - Matbok 2538
Antologin ”Jordnära” vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur

Svenska litteratursällskapets antologi Jordnära Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat (red. Yrsa Lindqvist & Susanne Österlund-Pötzsch) har mottagit priset Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 i kategorin Doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer.

SLC - Img 2291
Fler blommor runt äppelodlingarna ger högre skörd

Vill odlare ha större äppelskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar.

Sämsta spannmålsskörden på nästan 60 år i Sverige

Den totala spannmålsskörden i Sverige beräknas till 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra året och är den lägsta skörden sedan år 1959, meddelar Jordbruksverket.

Sveriges första REKO-ring tävlar om konsumentpris

Sveriges första REKO-ring finns bland de fyra finalisterna som tävlar om konsumentpriset Blåslampan. De övriga finalisterna är Världsnaturfonden WWF, ICA:s Mitt klimatmål samt Facebookgruppen Tågsemester. Vinnaren koras den 28 november i Stockholm.

80 finländska företag deltar i Grüne Woche

Finland står i rampljuset på världens största matmässa i januari 2019 Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa i Tyskland med temat ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen. Över 80 företag från olika delar av Finland hämtar sina produkter och tjänster till den finska mässhallen på konsumentmässan Grüne Woche i Berlin den 18–27.1.2019.