SLC - Vargar Karta
Ny prognosmodell ger exaktare uppskattning av vargstammen

Vargstammen är nu med största sannolikhet 50 procent större än den var i mars, visar Naturresursinstitutets nya prognosmodell. Ökningen är inte större än normalt, men nya revir uppstår med stor sannolikhet kring de existerande reviren i Västra Finland.

SLC - P038485 78271
Brittiska regeringen godkände Brexit-förslag

Den brittiska regeringen har antagit förslaget till ett Brexit-avtal med EU, uppgav premiärminister Theresa May på onsdagskvällen. Därmed har regeringen klarat den första etappen i processen, men risken för en hård Brexit är ännu överhängande.

SLC - Osl1
Proagria höll öppet hus i Österbotten

Förra veckan ordnade Proagria Lantbrukssällskapet Österbotten öppet hus vid kontoren i Pedersöre, Vasa och Närpes.

Miljöminister Kimmo Tiilikainen talar på Nyländsk Bondedag

På tisdag (20.11) samlas igen över hundra nyländska bönder till Nyländsk Bondedag på Saga Congress Center (Fur Center) i Vanda. Temat för dagen är ”Mark- och vattenvård inom lantbruket”.

Utbetalningen av jordbrukarstöd fortsätter i slutet av november

I november betalar Landsbygdsverket ut förskotten på ersättning för djurens välbefinnande, de nationella åkerstöden och kompensationsersättningens restbelopp.

ASF kan förebyggas med vaccin för vildsvin

Spanska forskare tror att utbredningen av den afrikanska svinpesten snart kan förebyggas med hjälp av ett oralt vaccin som immuniserar vildsvin mot ASF. Vaccinet kan komma ut på marknaden redan inom två år.

Seminarium om afrikansk svinpest nästa vecka

Den 23 november ska ministeriet och Suomen Sikayrittäjät arrangera ett seminarium med fokus på afrikansk svinpest. Seminariet är avsett såväl för grisföretagare som för experter.

SLC - Skuffisbesok
Agrologstuderande besökte SLC och LF

21 studerande från Yrkeshögskolan Novias agrologutbildning i Raseborg besökte SLC på tisdagen.

Konsumtionen av importerad lax ökade med närmare 14 procent

År 2017 konsumerade finländarna lite över fyra kg inhemsk fisk per person omräknat i filévikt. Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kg.

Förbränning av naturgödsel blir enklare

Att använda hästspillning och naturgödsel från andra produktionsdjur i energiproduktion ska bli enklare från och med den 15 november.

SLC: Ny skarvarbetsgrupp viktigt steg framåt

Nu behövs nya tag för att begränsa skarvens skador på flora, fauna, egendom och näringsidkande. Det anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC som i den av miljöministeriet tillsatta nya skarvarbetsgruppen representeras av jordbrukare Stefan Thölix som ordinarie medlem och jurist Mikaela Strömberg-Schalin som suppleant.

SLC, Martha och ELO bjuder in till toppseminarium om skolmåltiden

Skolmåltiden, en av Finlands viktigaste innovationer, fyller 70 år 2018. Det firar SLC, Finlands svenska Marthaförbund och ELO-stiftelsen för främjande av finländsk matkultur genom att i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet ordna ett toppseminarium om skolmåltiden måndagen den 10 december på Hanaholmens Kulturcentrum i Esbo.