SLC - Mjolkpris Dmk Engagement 2016
Mjölkpriset i EU fortsatte uppåt i juli

Det genomsnittliga EU-mjölkpriset till bonden fortsatte att stiga i juli månad. Då betalade EU:s ledande mejerier sina leverantörer i medeltal 33,96 cent per kg. Det är 1,25 cent mer än i juni, noterar producentorganisationen LTO Nederland i sin senaste rapport.

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

SLC - Orbiter
Ny teknik hjälper bonden förädla mjölken på gården

Ny teknik hjälper gårdsmejeriet fylla samma kvalitetskrav som stora mejerier. Mjölkbonden Cees van Roessel tror att producenterna i Nederländerna småningom kommer att sluta producera bulkvara

EU och Mercosur oense om mjölk

Samtalen om handelsavtalet mellan EU och Mercosurblocket har låst sig. EU vill exportera mer mjölkprodukter till Mercosur, men stöter på patrull i Sydamerika. EU-öppningen för ökad import av USA-nötkött är också en stor källa till förvåning.

Brasilien tillåter igen besprutning med glyfosat

En brasiliansk appellationsdomstol har upphävt ett tidigare domstolsföreläggande mot användningen av glyfosat i landet. De brasilianska odlarna får igen använda glyfosat såsom tidigare, fastslog domstolen efter intervention av Brasiliens regering.

Mjölk och socker blev billigare i augusti

Tydliga förskjutningar inom enskilda varugrupper noteras i FAO:s globala index under augusti månad.

SLC - Ma Bra
KAJ skräddarsyr show för Må bra-dagar

Under hösten kommer Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må bra-dagar för lantbruksföretagare runtom i Finland. Tre av tillfällena ordnas på svenska och på dessa kommer humorgruppen KAJ att uppträda med skräddarsytt material, här i sällskap med Susann Rabb.

Nationell Highlandutställning på lördag

Lördag blir det nationell Highlandutställning med championmästarskap på Grottabacka norrom Borgå. Utställningen öppnas klockan 10 med tävlingen Jounior Handler, medan själva mästerskapen inleds klockan 12.

Stöd för förlorad höstsådd betalas ut

Cirka 4.400 ansökte om stöd för fjolårets misslyckade höstsådd för en areal på 61.000 hektar. Utbetalningen av stödet inleds på torsdag.

SLC - Matrike
Hur kunde matriket Österbotten skapas?

Hur kunde regionen Österbotten utvecklas till Matriket Österbotten?

Slow Food-festivalen i Fiskars öppen för matproducenter från hela Nyland och Egentliga Finland

​Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången, 6-7.10. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

Projekt vid Yrkeshögskolan Novia ska hitta det unika i nyländsk mat

Yrkeshögskolan Novia startar projektet Matregion Nyland för att ta fram det unika i nyländska livsmedel.