Centralförbundet för Fiskerihushållning: Strömmingsfiskets försäkringsskydd måste återställas

De finska yrkesfiskarna avlägsnar årligen över 600 ton fosfor från Östersjön. Staten försvårar dock utövandet av fiske, då trålredskapens försäkringsskydd togs bort i början av detta år, påpekar Centralförbundet för Fiskerihushållning.

SLC - Potatisbok
Potatisen fick sin egen bok

I dagens värld där allt ska vara glammigt och mediasexigt har potatisen det rätt så tufft. Trots sina uppenbara fördelar har den präktiga men lite trista knölen svårt att hävda sig i konkurrensen. Nu är det i alla fall dags för potatisens stund i rampljuset. Låt os presentera: Potatisboken.

SLC - Sulfatjord
Fortsatt jordbrukande och bättre miljö och vattenskydd är målet

På ett försöksfält i Risöfladan i Vasa fortsätter det mångåriga forskningsprojektet Precikem vars mål är att utveckla dräneringsteknik och kemiska precisionsmetoder för behandling av sura sulfatjordar.

Finländsk nobelist fick bakterie uppkallad efter sig

Ny fabrik börjar tillverka inhemsk återvinningsgödsel

Inhemska BioA är en ny återvinningsgödsel som kommer att börja produceras våren 2019 i en nybyggd fabrik i Kotka.

SLC - Raps3
Kontrollera klorofyllhalten innan du tröskar oljeväxter

Det lönar sig att testa klorofyllhalten i oljeväxtens frön innan man bestämmer sig för att tröska, påpekar Avenas oljeväxtexpert Kati Lassi på Farmit.net.

SLC - Rag 1 A
Reetta fortsatt populäraste höstrågen

Reetta är den överlägset mest odlades rågsorten år 2018.

SLC - Hostvete 1 A
Ceylon populäraste höstvetet

Höstvetearealen år 2018 omfattade 10.930 hektar. Ceylon var det populäraste höstvetet och odlades på ungefär en tredjedel av höstvetearealen i Finland.

SLC - Raps1
Höstoljeväxter – en liten ökning av odlingsarealen

Det är nu två år i rad som vi fått klara oss utan nya resultat från de officiella sortförsöken av höstoljeväxter. Både höstrybs och höstraps drabbades igen av stora utvintringsskador.

Svensk Byaservice och IDNET flyttar till SLF

Verksamheten inom Svensk Byaservice, samarbetsforumet för byautveckling, samt IDNET, det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsnätverket, flyttar den första september till Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF.

SLC - Algflugor
Älgflugor

Ledare: Bra jobb men anspråkslöst krispaket

Regeringspartiernas ledare passade på att berömma jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) för en bra beredning av åtgärder som kan lindra det svåra läge som uppstått på grund av torkan. Man talar om jordbrukets krispaket.