SLC - Ekofalt
Ekoodlare delade med sig av sina erfarenheter på fältdag

Ogräsbekämpning skapar störst huvudbry inom ekoodlingen. Men det finns metoder som minskar förekomsten. Odlaren Jussi Murto-Koivisto bjöd på sina erfarenheter av ekologisk odling.

SLC - Foderart 4919
Foderärterna mognade snabbt

Sören Stenroos, 32 år från Malax, testade i år för första gången foderärter. Sörens ärter gav en bra skörd på 4,4 ton per hektar och en hektolitervikt på 85.

Producentförbundens kontrollanter av spannmålshandeln

I skördetider aktualiseras kontrollen av spannmålshandeln igen. SLC:s medlemmar kan kontakta spannmålskontrollanterna i frågor gällande spannmålshandel, till exempel vid oklarheter i mottagningen eller prissättningen av spannmål.

Nettopris ska överenskommas på förhand

I spannmålshandeln avgörs pris och kvalitetsjusteringar, frakt- och förmedlingskostnader i förhandlingar mellan säljaren och köparen. Då parterna kommer överens om priset är det viktigt att man talar om samma pris.

God handelssed är en fördel för alla i spannmålsbranschen

SLC - Recept 4955
Månadens recept: Kornet är underskattat i dagens mattrender

Kornmjöl och produkter på korn är något underskattade i dagens hälsomedvetna värld.

SLC - Mikrobryggerier
Stort utbud av inhemskt öl från mikrobryggerier

SLC - Pootfest2
Årets knöl tror på framtiden

Förra lördagen ordnades potatisfestivalen i Kristinestad. Leif Hammarberg – som utsågs till årets knöl – tror på potatisnäringen. Det kommer att vända till det bättre, säger han.

SLC - Boosti
BOOSTI-träff och bastukväll för unga hos Yara

Senaste fredag ordnade BOOSTI-projektet bastukväll på Yaras försöksgård Kotkaniemi i Vichtis. Yaras utvecklingschef Katja Alhonoja presenterade Yaras provrutor.

SLC - Susanne West
Lönsamheten och extremväder givna diskussionsämnen i höst

Susanne West gör comeback i ÖSP-sammanhang i höst efter föräldraledigheten. West åtar sig uppdraget som tf verksamhetsledare samtidigt som ÖSP:s ordinarie verksamhetsledare Madelene Lindqvist i sin tur blir föräldraledig.

Svenskspråkig utbildning för krishanterare

Under hösten siktar Arbetshälsoinstitutet på att ordna tre svenskspråkiga utbildningar för personer som kan hamna i svåra diskussioner när de ska hjälpa jordbrukare och andra landsbygdsmänniskor som behöver stöd.

Finlandssvensk samling på Åland

På fredag är sista anmälningsdagen till förmånligt early bird-pris för den femtonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som i år hålls på Åland den 5-7 oktober.