Nettopris ska överenskommas på förhand

I spannmålshandeln avgörs pris och kvalitetsjusteringar, frakt- och förmedlingskostnader i förhandlingar mellan säljaren och köparen. Då parterna kommer överens om priset är det viktigt att man talar om samma pris.

God handelssed är en fördel för alla i spannmålsbranschen

SLC - Recept 4955
Månadens recept: Kornet är underskattat i dagens mattrender

Kornmjöl och produkter på korn är något underskattade i dagens hälsomedvetna värld.

SLC - Mikrobryggerier
Stort utbud av inhemskt öl från mikrobryggerier

SLC - Pootfest2
Årets knöl tror på framtiden

Förra lördagen ordnades potatisfestivalen i Kristinestad. Leif Hammarberg – som utsågs till årets knöl – tror på potatisnäringen. Det kommer att vända till det bättre, säger han.

SLC - Boosti
BOOSTI-träff och bastukväll för unga hos Yara

Senaste fredag ordnade BOOSTI-projektet bastukväll på Yaras försöksgård Kotkaniemi i Vichtis. Yaras utvecklingschef Katja Alhonoja presenterade Yaras provrutor.

SLC - Susanne West
Lönsamheten och extremväder givna diskussionsämnen i höst

Susanne West gör comeback i ÖSP-sammanhang i höst efter föräldraledigheten. West åtar sig uppdraget som tf verksamhetsledare samtidigt som ÖSP:s ordinarie verksamhetsledare Madelene Lindqvist i sin tur blir föräldraledig.

Svenskspråkig utbildning för krishanterare

Under hösten siktar Arbetshälsoinstitutet på att ordna tre svenskspråkiga utbildningar för personer som kan hamna i svåra diskussioner när de ska hjälpa jordbrukare och andra landsbygdsmänniskor som behöver stöd.

Finlandssvensk samling på Åland

På fredag är sista anmälningsdagen till förmånligt early bird-pris för den femtonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen, som i år hålls på Åland den 5-7 oktober.

Jaktvårdsavgiften för unga föreslås bli sänkt

Ett propositionsutkast enligt vilket jaktvårdsavgiften för under 18-åringar ska sänkas från nuvarande 39 euro till 20 euro har sänts på remiss av jord- och skogsbruksministeriet.

Viltinfo ger information om vilt och jakt

I juni publicerades Finlands viltcentrals nya utbildningssidor Viltinfo.fi, som informerar om finländskt vilt och finländsk jakt.

Trädknopparnas vintervila förklarad i detalj

För träd i nordliga klimat är det viktigt att knopparna inte lockas att slå ut vid tillfälliga varmare perioder under vintern, utan först när det är vår på riktigt. Hur detta går till avslöjas i en studie som har letts av Rishi Bhalerao från SLU och som har publicerats i tidskriften Science.