020
Stambokföringen är särskilt viktig för producenter med miljöavtal för uppfödning av lantrasdjur, vilket kräver att djuren är stambokförda, och för avelsgårdar.
Jordbruk

Parterna förhandlar om fortsatt
stambokföring av får och getter

ProAgria Centralernas Förbund meddelade i maj att de inte fortsätter med stambokföringen av får och getter från och med nästa år. Orsakerna är Suomi.fi-informationsledens kostnader.

ProAgria söker tillsammans med Livsmedelsverket och jord- och skogsbruksministeriet nu efter en lösning, som säkerställer fortsatt stambokföring utan att producenternas avgifter kraftigt måste höjas.

Dilemmat är kostnaden för gränssnittet mellan det kommande nya får- och getregistret och ProAgrias produktionsuppföljningsprogram NettiKatras, genom vilken stambokföringen sker.

NettiKatras kommunicerar i dag med det befintliga får- och getregistret genom en informationsled, som inte används i det nya får- och getregistret. För statliga tjänster som kräver elektronisk identifiering används numera Suomi.fi-informationsleden.

Fyra gånger högre kostnad

För att NettiKatras ska kunna kommunicera med det nya registret via Suomi.fi uppskattas engångskostnaden för ombyggnaden till cirka 100.000 euro. Dessutom tillkommer avgifter för upprätthållandet av gränssnittet och för sökningar i får- och getregistret via gränssnittet.

Inalles skulle kostnaden för NettiKatras ha blivit fyra gånger högre över en natt, utan att ge användaren någon tilläggsnytta.

– Det här är bakgrunden till varför vi valde att säga upp stambokföringen. Risken är stor att om vi säljer NettiKatras-tjänsten till ett så högt pris, minskar antalet användare så att vi inte längre kan upprätthålla NettiKatras och stambokföringen. De ekonomiska realiteterna kom helt enkelt emot, säger Jussi Juhola, operativ chef vid ProAgria Centralernas Förbund.

Han vill poängtera att ProAgria inte har planer på att avstå från rådgivningen riktad till får- och getgårdar.

– Jag är också optimistisk till att vi hittar en lösning för att kunna fortsätta med stambokföringen utan att behöva sänka på servicens kvalitet eller chockhöja priserna.

Förhoppning om lösning

Förra veckan samlades parterna till ett möte där även får- och getbranschens representanter deltog, i tisdags fortsatte förhandlingarna mellan ProAgria Centralernas Förbund och Livsmedelsverket.

– Vår gemensamma vilja har på båda mötena varit att stambokföringen ska fortsätta, och vi vill hitta en lösning, säger Jaana Mikkola, enhetschef vid Livsmedelsverket.

ProAgria kommer att förhandla med jord- och skogsbruksministeriet så snabbt som möjligt. Juhola säger att man från ProAgrias sida hoppas på statsbidrag, som åtminstone täcker kostnaden för att NettiKatras byggs om för att passa Suomi.fi-informationsleden.

Det hoppas också Christoffer Ingo, lantbrukspolitisk sakkunnig vid SLC, och SLC:s representant på förra veckans möte.

– Min uppfattning är att alla som deltog i mötet förstod dilemmat och vilka konsekvenserna kan bli, säger han.

Stambokföringen är särskilt viktig för producenter med miljöavtal för uppfödning av lantrasdjur, vilket kräver att djuren är stambokförda, och för avelsgårdar.

Att NettiKatras kan kommunicera med får- och getregistret innebär att producenterna matar in uppgifterna bara en gång, i NettiKatras, så uppdateras också får- och getregistret. Ingo ser det som viktigt att gränssnittet finns.

– Att parallellt ha två register skulle fördubbla byråkratin, som redan är ganska omfattande. Dessutom skulle en del säkert välja att lämna bort NettiKatras om det inte fanns ett gränssnitt till får- och getregistret, vilket skulle få följder för avelsarbetet och produktionsuppföljningen på gårdarna.

Det nya får- och getregistret ska tas i bruk i slutet av nästa år. Även svinregistret ska förnyas, arbetet med det påbörjas år 2025 och registret väntas tas i bruk under 2026.